В пленарната зала - ударна работа за новата антикорупционна комисия.

...
В пленарната зала - ударна работа за новата антикорупционна комисия.
Коментари Харесай

Ударна работа в парламента: Приемат промени в закона за противодействие на корупцията

В пленарната зала - ударна работа за новата антикорупционна комисия. Депутатите посветиха целия си работен ден на промени в Закона.

Нова комисия ще проверява корупцията по високите етажи на властта. Това взеха решение депутатите с измененията в антикорупционния закон. С гласуваните на второ четене текстове досегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две - за лишаване на противозаконното добитото имущество и за битка с корупцията.

Те плануват Комисията за лишаване на нелегално добито имущество да бъде разграничена на две елементи

Новата комисия за противопоставяне на корупцията ще има трима членове, които ще се избират от Народното събрание с шест годишен мандат. Те могат да са адвокати или с висше икономическо обучение, като изискването за първите е да са с най-малко 7 години юридически стаж, а за вторите – 7-годишен опит в службите за сигурност.

Тримата ще се избират с болшинство от 2/3 от Народното събрание, а ръководителят ще се сменя на ротационен принцип - всеки по 2 година в границите на 6-годишния им мандат.

Номинациите за членове ще бъдат одобрявани от комисия, в която се включват представители на правосъдната власт, Сметната палата, омбудсмана, адвокатурата. Само утвърдените от тях претенденти ще стигат до гласоподаване в Народното събрание.

Депутатите гласоподават на второ четене измененията в Закона за противопоставяне на корупцията

С новите промени се вкарва и нова фигура - на проверяващи инспектори, които ще работят по корупционни закононарушения. Спорен миг в пленарна зала беше какъв брой години да е стажът на шефа в профилираната дирекция в новата антикорупционна комисия. Депутатите одобриха да е 10 години и да се избира от членовете на комисията.

Новата комисия ще се занимава с закононарушения, когато те са осъществени от лица на обществена държавна служба - заграбване, длъжностно заграбване, занемареност, неизгодна договорка, подкупи, длъжностни закононарушения, търговия с въздействие и прочие

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР