В пленарна зала бяха обсъдени и гласувани на второ четене

...
В пленарна зала бяха обсъдени и гласувани на второ четене
Коментари Харесай

Покровителстват ли ГЕРБ и “Възраждане” схемите с лекарства в частните болници?

В пленарна зала бяха разисквани и гласувани на второ четене предложенията за промени в Закон за обществените поръчки, които трябваше да приведат родното законодателство в сходство с европейските условия. От години против България има наказателна процедура от Европейска комисия, тъй като частните лечебни заведения у нас разчитат на избрани дистрибутори и нямат обвързване да организират публични поръчки при покупката на медикаменти, които се заплащат от НЗОК. Така се стига до разлика в цената, която е до 10 пъти по-голяма. 

 

Промените обаче, предизвестиха от сектора, щяха да накарат НЗОК да подписва контракти с всички лечебни заведения, само че без да е ясно при какви тъкмо условия.

 

“За какво става дума - преди години частните лечебни заведения са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени артикули, които след това НЗоК заплаща, да организира публични поръчки ", разясни той. 

 

Промените в зала в началото не били подкрепени от ГЕРБ, а " Възраждане " са се въздържали, само че на прегласуването са обърнали позициите си, откакто Костадин Ангелов от ГЕРБ се е обърнал към групата на Костадин Костадинов и е поел “кратък разговор ”. 

 

“След това Възраждане обърна вота и на прегласуването предлагането беше отхвърлено, с което се резервира ситуацията и, за жалост, публичният запас още веднъж ще се пропилява. Най-лошото е, че освен това състояние България ще влезе в наказателната процедура на Европейска комисия, сподели пред публицисти Явор Божанков от ПП-ДБ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР