В писмо на Антикорупционния фонд (АКФ) до Никола Минчев, председател

...
В писмо на Антикорупционния фонд (АКФ) до Никола Минчев, председател
Коментари Харесай

АКФ иска разпит на цялото ръководство на МВР заради Нотариуса

В писмо на Антикорупционния фонд (АКФ) до Никола Минчев, ръководител на анкетната парламентарна комисия за инспекция на обстоятелствата и събитията към активността на Мартин Божанов - Нотариуса, се желае да бъде разпитано цялото ръсоводство на Министерство на вътрешните работи. Досега в нея се разкриха тежки зависимости на прокурори, служители на реда и съдии от проведената престъпност, както и политически чадър.
 
Вижте писмото и въпросите, чакащи отговор:

" Уважаеми господин ръководител,

С оглед насъбраните значими въпроси от публично значение, свързани с предмета на ръководената от Вас комисия, считаме за належащо и предлагаме още за идващото ѝ съвещание да поканите за чуване цялото управление на Министерство на вътрешните работи - по-точно министър, заместник-министри и основен секретар.

Причината са големите подозрения в Министерство на вътрешните работи и неговите самостоятелност и обективност, които стават публично притежание към проблема с групата към разстреляния Мартин Божанов - Нотариуса. От изявленията, документи и журналистически следствия към този момент има сериозен брой въпроси, на които управлението на министерството дължи отговор.

• Укрива ли Министерство на вътрешните работи информация от обществото и прокуратурата дали Мартин Божанов е бил помощник на някоя работа в министерството? Преди две седмици административният началник на Софийската градска прокуратура заяви, че и те нямат отговор на своето запитване за това.

• Какво се случва с инспекциите на отдел " Вътрешна сигурност " по сигналите за защита и подпомагане на Мартин Божанов и защита на " SS клуб "? Преди месец Министерство на вътрешните работи заяви за краткотрайно отстранени двама чиновници и повече информация не е оповестена.

• Проверява ли се дали в отдел " Вътрешна сигурност " са прикривани предходни сигнали за чиновници на Министерство на вътрешните работи, охранявали Нотариуса и други предприемачи?

• Назначени ли са инспекции по данните в медиите за връзки на Божанов с някогашни и сегашни шефове на ГДБОП, включително информацията за засечени трафични данни, доказващи диалог сред Нотариуса и Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП, през 2021 година?

• Ще даде ли Министерство на вътрешните работи съществено пояснение по какъв начин брачната половинка на Нотариуса - Гергана Божанова е назначена с външен конкурс като проверяващ служител на реда в ГДБОП, какви инспекции са осъществявани ПРЕДИ назначението ѝ и с какви резултати са завършили? Единствената обявена досега информация от сегашния шеф на ГДБОП Явор Серафимов е, че откакто след това, след назначението ѝ се установило разминаване сред предоставените от нея самата данни за имотното ѝ положение и действителното състояние, било направено нужното да бъде освободена.

С оглед високия публичен интерес се надяваме такова чуване да се случи допустимо най-скоро, стига да има политическа воля за постигане до истината. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР