В петък вечерта Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени спорното си

...
В петък вечерта Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени спорното си
Коментари Харесай

ЦИК отмени спорното решение за имената на коалициите

В петък вечерта Централната изборна комисия (ЦИК) анулира противоречивото си решение, което предвиждаше на обединенията да може да съдържат " единствено наименованието на една или няколко от партиите в състава ѝ ".

До това се стигна, откакто текстовете провокираха недоволството на извънпарламентарни обединения, които считат да вземат участие във вота точно като обединения. По-рано в петък " Демократична България " ( " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване " ) и обединяването на Мая Манолова " Изправи се.БГ " подадоха тъжба против ограничаването за наименованията до Върховния административен съд (ВАС). Манолова даже изиска оставката на ръководителя на ЦИК Александър Анндреев, който е предложил противоречивия текст.

Забраната обединенията да имат други имена бе призната на 27 януари в решението за регистрация на партии и обединения в ЦИК за присъединяване в изборите за народни представители на 4 април. Тогава текстът бе утвърден съвсем единомислещо. След подадените тъжби на изключително съвещание част от членовете радикално трансформирали мнението си и по този начин се стигнало до премахването на текста. По-рано от комисията твърдяха, че ще чакат решение на съда.

До момента сходна процедура за ограничавания в имената на обединенията не се е прилагала по отношение на национални обединения на парламентарни, президентски и евроизбори. Дълги години Българска социалистическа партия се явяваше като " Коалиция за България ", да вземем за пример. В решението на ЦИК за парламентарните избори през. Още повече, че в Изборния кодекс е записано, че " наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии може да се прибавя в скоби към наименованието или абревиатурата на обединението ".

Правилото, което бе приложено в решението на ЦИК, съществува в изборния закон, само че важи за локалните обединения, а не за националните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР