В петък СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР.

...
В петък СЕМ ще избере новия генерален директор на БНР.
Коментари Харесай

Започва битката за БНР - в какво състояние е радиото днес

В петък Съвет за електронни медии ще избере новия общоприет шеф на БНР. Изслушванията на петимата претенденти стартират на следващия ден. Това са актуалният радиошеф Александър Велев, някогашният общоприет шеф Валерий Тодоров, шефът на Радио София Светослав Костов, журналистът от Радио София Митко Димитров и Даниела Манолова - драматург в стратегия " Христо Ботев ".

В каква кондиция е БНР в навечерието на състезанието и пред какви провокации ще се изправи бъдещото управление - с тези въпроси OFFNews се обърна към няколко души от разнообразни звена в Радиото. Ето кои акценти обрисуваха те:

БНР е неоспорим водач по доверие измежду аудиторията

Едно не може да се отхвърли на националното радио и то е, че през годините то съумя да си извоюва позицията на институцията - не просто медията! - ползваща се с най-висока степен на доверие измежду популацията. Доказват го периодически социологически изследвания още от времето на към този момент несъществащия НЦИОМ. Тенденцията се резервира и в интервала на острата рецесия в медиите, спадащата позиция на България в класациите на независимост на словото и световната зараза от подправени вести. Само преди дни Инситутът " Ройтерс " разгласява проучване, съгласно което точно БНР е медията с най-високо доверие у нас.

Въпреки че е на държавна прехрана, радиото съумя през годините да резервира мощна публицистична самостоятелност и не се тормози да притиска властта с неуместни въпроси - нещо, което не всеки път е годно за националната телевизия. 

" Ние сме като Шопската дивизия - не даваме някой да ни се постанова, майтапи се водещият на " Неделя 150 " Явор Стаматов. - Извоювали сме си правото да избираме по какъв начин да подхождаме към другите тематики. "

Според Ива Дойчинова, която е зам. основен редактор на утринните излъчвания на Програма " Христо Ботев ", сполучливата формула на радиото се дължи на свободата на изложение, съчетана с високи журналистически стандарти. " Идвайки тук преди година, търсех дълбочина на тематиките, желаех да отбелязвам просвета, публични процеси. Оказа се, че за тях има задоволително публика - пийпълметрията демонстрира удвояване на слушателите за второто шестмесечие на 2018 година и изключително нараснал рейтинг измежду градската публика, което доста ме радва ", споделя радио журналистката.

Ирина Недева от Програма " Хоризонт " разяснява, че БНР е знак за висок професонален стандарт:

" Ключово е, който и да e " глава " на медията и каквото и да е управлението, то да отстоява това супер значимо нещо, каквото е публицистичната самостоятелност и професионалната независимост. Впрочем, публицистичната незавимост е залегнала и в закона! Важно е и управлението да дава гаранции, че на публицистите няма да им се наложи да се автоцензурат, тъй като подобен вид " вземане предвид " никак не е по усета на публицистите в стратегиите на БНР, където работят много изявени журналистически гласове, споделя Недева. - Аз персонално се веселя, че работя в " Хоризонт ", тъй като това е стратегия, която се стреми да показва мненията и ползите на всички разнородни групи в оществото, като разграничава отзиви от обстоятелства. Важно е, че БНР се стреми да пази критическа отдалеченост по отношение на ръководещите, дава глас на безгласните и на другите групи, изключително онеправданите и уязвимите групи, тъй като това е част от задачата ни като социална национална медия. Надявам се, това схващане за специалността да има късмет и след избора, който прави Съвет за електронни медии. "

" БНР съумява да отбрани високия си престиж и проучването на Института " Ройтерс " бе огромен комплимент за нашата работа. В Радиото несъмнено има независимост на изложение и на деяние ", прибавя новинарят Николай Петров. Като стъпка напред той показва новинарският час по " Хоризонт " всеки ден сред 18 и 19 ч. В него слушателите могат да чуят преглед на събитията от деня в България и по света, до момента в който са на път към дома си (в така наречен трафик час), а по този начин радиото изпреварва и излъчванията на огромните малките екрани.

Финансова непоклатимост, само че бюджет на сериозния най-малко

БНР няма насъбрани задължения към чиновници и снабдители, нито усложнения с изплащането на заплати, увериха от икономическата директция в отговор на въпроси на OFFNews. Попитахме и дали има истина в информацията, че предстоят насилствени отпуски поради икономии. " Категорично не. Пари за заплати има, не планираме и нямаме право да пускаме чиновници в насилствен отпуск ", дадоха отговор от Радиото. 

Отчетите сочат, че от 2015 година до момента заплатите са се повишили с малко над 10 % и междинната брутна работна заплата за софийската конструкция е 1225 лв.. По-голямо е нарастването, в случай че се регистрират и ДМС-тата - така общият приход (от работна заплата плюс ДМС) от 2015-а до 2019-а с скочил с 27%. За първото шестмесечие на 2019 се регистрира и 15% скок в рекламните доходи по отношение на същия интервал за предходната година.

И въпреки всичко, бюджетът остава на сериозния най-малко. За тази година той е 44,2 млн. лв. и не е повишаван сензитивно от години.

" Бюджетът ни е на сериозно ниско равнище и е нужно да се поеме съответен ангажимент за индексирането му. Само за съпоставяне - в Словения бюджетът на публичните радио и телевизия е двойно по-висок, а страната е с три пъти по-малко население от България, разяснява Явор Стаматов. - Прилича на умишлена политика против радиото, натикани сме в ъгъла. " По думите на водещия това рефлектира върху мотивацията на чиновниците, върху способността на медията да притегли и задържи качествени фрагменти.

" Важно е БНР да влага в професионалното развиване на публицистите си и радиото да е положително и по-добре платено работно място, когато приказваме за параленост с другите огромни медии ", счита и Ирина Недева.

" Не беше елементарен мандат "

" Преди няколко дни имахме събиране на Обществения съвет, с цел да създадем оценка на този мандат и на нашата работа. Оценката беше позитивна, това не беше елементарен мандат, имаше компликации, изключително първоначално. Това, което обсъждахме, беше казусът със закона, който би трябвало да се промени, тъй като този закон към този момент е безнадеждно стар, а и при него нещата са доста неподходящи за публичните медии. Имаше проблем и с оркестрите в БНР предишното лято, взе се решението 10% от бюджета да бъде даван за оркестрите, в действителност се легализира тяхното битие. БНР е единствената медия, която поддържа тези сформира и това е принос и към националната просвета. Нещата се успокоиха - мисля, че се стигна до едно към този момент задоволително решение. И, несъмнено, бюджетът - радиото е недофинансирано от доста години, изключително софтуерно. Все отново в границите на опциите се направиха доста неща, модернизираха се студиа, дигитализацията върви. Говорихме доста и по обществени проблеми - за броя на хората, заплатите, ДМС, застраховки и така нататък ", обобщава Райна Константинова от Обществения съвет на БНР.

Тя повдига и различен настоящ въпрос:

Кратък ли е мандатът на генералния шеф?

" Тригодишен мандат на общоприет шеф - до момента в който пристигна и се огледа, половината време е минало. Смятам, че е неотложно увеличението на мандата. Това би трябвало да мине през новия закон. Смятам, че 5 или 6 години е съответно. Има публични радиоогранизации в Европа, където мандатът е 6-годишен. С право на още 6, в случай че индивидът се е потвърдил, в случай че има визия, в случай че създаде и следва тактика, в случай че стратегиите се употребяват с доверие, а знаем, че БНР е първо по доверие от доста години, тогава защо са тези смени на 3 години? ", разяснява Райна Константинова.

Ива Дойчинова също счита, че мандатът е пай, с цел да бъдат извършени промени. " Когато идвах на работа тук, ми споделиха, че хората в радиото не обичат измененията. Оказа се, че не е тъкмо по този начин. Когато един екип се оправя, измененията се възприемат добре ", споделя журналистката. Според нея в радиото е нужно да се работи още за повече обединяване сред екипите, да има повече надпрограмни старания, както се случва с две обществени акции - против дрогата и коледната " Доброто там, където сте Вие. "

" Сложна машина е радиото, поради което и решението на Съвет за електронни медии носи доста огромна отговорност. Нека най-хубавият да завоюва и нека има благосклонност към радиото, предвид на неговото бъдеще. Защото някой път политиците са склонни да санкционират медиите, в случай че не са удовлетворени от тях. Това просто не трябва да се случва. Историята би трябвало да се помни, с цел да не се вкарва Радиото в рецесия като тази от 2001 година ", добавя Райна Константинова.

Името на новия общоприет шеф ще стане ясно на 28 юни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР