В петък лидерите на ЕС осъдиха Русия за непровокирана и

...
В петък лидерите на ЕС осъдиха Русия за непровокирана и
Коментари Харесай

Евролидерите не дадоха бърза писта на Украйна за членство в ЕС

В петък водачите на Европейски Съюз осъдиха Русия за " непровокирана и неоправдана военна експанзия " и дадоха обещание „ непоколебима поддръжка “ за Украйна и за бежанците. Те обаче не пожелаха да дадат бърза писта за процеса по присъединение на Киев към Европейски Съюз, както изиска президентът Володимир Зеленски.

В изказване, оповестено след многочасови диспути на срещата на върха на Европейския съвет във Версайския замък, водачите признаха „ европейските желания и европейския избор на Украйна ". Отбелязаха, че молбата ѝ за участие е била бързо предадена на Европейската комисия за мнение - началният стадий от дългия развой към оповестяването ѝ за страна кандидатка за Европейски Съюз.

Лидерите, в това число Кирил Петков, въпреки всичко показаха подготвеност да приближат Украйна към Европейски Съюз в политическо отношение, до момента в който трае целият развой. " В очакване на този развой и без закъснение ще продължим да укрепваме връзките си и да задълбочаваме партньорството си, с цел да подкрепим Украйна в нейния европейски път. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство “.

Изявлението беше оповестено малко след 3 ч. сутринта в петък локално време, в края на първия ден от двудневната среща на върха.

Въпреки че в мнението недвусмислено се показва желанието на Европейски Съюз да помогне на Украйна, в това число с политическа и финансова помощ и краткотрайна протекция за бежанците, блокът не предлага гаранцията за участие, която Зеленски изиска, написа Politico.

Редица страни от Европейски Съюз, отпред с Нидерландия, настояха, че няма метод да се редуцира дългият развой на присъединение - даже за Украйна, която е подложена на всеобща военна офанзива от страна на Русия.

" Мисля, че всички признахме извънредно сложната обстановка, в която се намира Украйна ", съобщи нидерландският министър-председател Марк Рюте в петък. " Всички са в действителност шокирани “. Рюте сподели, че Европейски Съюз към този момент преглежда молбата на Киев с „ невиждана експедитивност “, само че съобщи, че оценката на Комисията " ще отнеме време - месеци, може би години, преди да се стигне до нещо значително “.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи даване на спомагателна помощ в размер на 500 млн. евро посредством по този начин наречения Европейски механизъм за мир на Европейски Съюз, който се употребява за даване на военна помощ на Киев.

Лидерите дадоха обещание да оказват помощ на страната да се възвърне след войната, в случай че тя не бъде окупирана от Русия и Владимир Путин.

" Ангажираме се да окажем поддръжка за възобновяване на демократична Украйна, откакто съветското нахлуване бъде прекъснато ", обявиха водачите. " Решени сме да засилим още повече натиска си върху Русия и Беларус. Приехме обилни наказания и продължаваме да сме подготвени да действаме бързо с спомагателни наказания “.

Президентът на Литва Гитанас Науседа, чиято страна се беше застъпила за ускорено утвърждение на кандидатурата на Украйна за участие, се опита да показа резултата като огромен пробив. " Историческа нощ във Версай ", написа той в Twitter. " След пет часа разгорещени полемики водачите на Европейски Съюз споделиха " да " на украинската евроинтеграция “.

Това общо " да " обаче в никакъв случай не е било под подозрение, написа Politico. Въпросът не е дали, а по кое време.

В изказването си водачите на страните членки на Европейски Съюз означиха също, че Съветът е изискал от Европейска комисия да излезе със мнение по молбите за участие на Молдова и Грузия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР