В петък, 13 октомври, , доставен през нейна територия на

...
В петък, 13 октомври, , доставен през нейна територия на
Коментари Харесай

За две години откакто Газпром ни спря газа, България не попречи...

В петък, 13 октомври,, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, Сърбия, Гърция, Румъния и Австрия се доставят с съветски газ по газопровода " Турски поток ". Българският министър председател Николай Денков разяснява тази седмица, че България има право да постанова такса върху вноса и преноса на съветски газ.

 

Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич уточни, че мярката не визира Сърбия, защото сръбското дружество " Сърбиягаз " има контракт с съветската компания " Газпром " за доставка на газ на сръбско-българската граница. Директорът на " Сърбиягаз " Душан Баятович пък уточни, че мярката е политическа и дискриминационна по отношение на Сърбия и Унгария.

 

Потребителите в Сърбия се доставят с съветски природен газ през територията на България, който се транспортира по " Турски поток ", което значи, че за Сърбия ще бъде начислена и нова много солена такса за " синята сила ", която общественото сдружение " Сърбиягаз " купува от съветския държавен колос " Газпром ", показва " Данас ". Това обаче не е напълно правилно, защото пазарната логичност е таксата да се заплаща от " Газпром ". Дали " Газпром " ще реши да изнуди Сърбия с по-високи цени на съветския газ, България няма отношение към това. Да не приказваме, че от самото начало от края на април 2021 година, когато " Газпром " спря газоподаването към нас без никакво предизвестие, България не попречи по никакъв метод на работата на " Турски поток " - газопровод, който построи за лична сметка, без да получава нито една молекула газ по него. 

 

Сръбският министър на финансите Синиша Мали и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто излязоха със взаимно известие, че решението на България да вкара такса върху съветския газ, който минава през нейна територия, е " неприятелска стъпка, ориентирана срещу Унгария и Сърбия ". Стъпката обаче се вкарва с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна - пределно ясно е, че мярката цели да удари съветската компания. Отново - в случай че " Газпром " реши да нарушава някакви договорни връзки със Сърбия и Унгария по повод цената на газа, не е ясно по какъв начин виновността е на България.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР