В периода от 5 септември до 5 октомври МЗ е

...
В периода от 5 септември до 5 октомври МЗ е
Коментари Харесай

12 000 деца са ваксинирани извънредно срещу морбили

В интервала от 5 септември до 5 октомври Министерство на здравеопазването е провело изключителна имунизационна акция против морбили. Приоритетно акцията е била ориентирана към деца от уязвими групи или със усложнен достъп до здравни услуги, оповестява Българска национална телевизия.

Обхванатите в акцията за ваксиниране деца са 12 073 на възраст сред 13 месеца и 8 години. Те са най-вече от областите Бургас, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен, оповестиха от здравното министерство. Такава акция обичайно се прави в навечерието и началото на новата образователна година. Този път обаче обсегът е доста по-мащабен спрямо предходни години.

Имунизациите бяха направени от общопрактикуващите лекари и от имунизационни екипи, проведени от Регионалните здравни инспекции в петте града, с включване на медицински експерти от здравните кабинети в детски градини и учебни заведения, както и здравни посредници.

Регионалните здравноосигурителни каси и локалната власт също са оказали подпомагане на лекарите. Едновременно с провеждането на имунизациите са били проведени осведомителни акции по места за запознаване на обществеността с епидемиологичната конюнктура в страната, смисъла на имунизацията и риска от разпространяване на болестта при неимунизирани и нередовно ваксинирани, протичането на инфекцията и други

Кампанията е била подхваната поради продължаващите случаи на морбили в страната. Законът за здравето дава право при пораждане на изключителна епидемиологична конюнктура, както и при регистриран забележителен спад в имунизационното покритие, министърът на опазването на здравето да разпореди имунизации и реимунизации по ред и метод, разнообразни от посочените в имунизационния календар. Това може да стане посредством организирането на имунизационни акции, откриването на краткотрайни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за ваксиниране на място и други изключителни ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР