В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата,

...
В периода 2020-2022 г. са извършени три ревизии на фирмата,
Коментари Харесай

МФ обяви, че Нексо има три акта за особено големи задължения по ДДС

В интервала 2020-2022 година са осъществени три проверки на компанията, при които са издадени въпросните ревизионни актове за отговорности, като от МФ не показват съответни суми

Три ревизионни акта за отговорности в изключително огромни размери по Закона за налога върху добавената стойност има на името на компанията " Ен Ди Ес " ЕООД, която е българското сдружение на нашумялата платформа за криптовалута " Нексо ". Това е дала отговор писмено финансовият министър Росица Велкова на парламентарен въпрос от депутати на " Възраждане ". Велкова е единствена от трима министри, които дават отговор всъщност на депутатите - Крум Зарков и Иван Дермеджиев отклоняват въпросите с аргумента, че следствието се води от ДАНС и прокуратурата.

Дружеството е подало данъчни заявления за 2018, 2019, 2020 и 2021 година с заявена счетоводна облага. В интервала 2020-2022 година са осъществени три проверки на компанията, при които са издадени въпросните ревизионни актове за отговорности, като от МФ не показват съответни суми. Според Наказателния кодекс под изключително огромни размери се схващат отговорности, които надвишават 12 000 лева

От трите акта е обжалван единствено един, като в този случай е осъществена нова проверка и публикуван нов инспекционен акт, който към този момент не е обжалван и е влезнал в действие. Другите два също не са обжалвани.

Депутатите са поискали данни и за заявената облага, само че това не е информация, която може да се даде свободно, дават отговор от МФ.

РЕАКЦИЯ

" Служебният министър на финансите Росица Велкова споделя изрично погрешната информация ", реагираха от " Нексо " малко по-късно през днешния ден. Според компанията единственото правдиво изказване е, че в границите на три години са направени три проверки на сдружението, с което " Нексо " оперира в България - Ен Ди Ес. Ревизиите, които били рутинни, и техните обжалвания са били с удобен излаз за сдружението.

" Първите две представени проверки от 16 септември 2021 година и 30 март 2021 година пораждат след подаване на искане за възобновяване на Данък добавена стойност от страна на Ен Ди Ес. Това е общоприета процедура, когато се влиза в интервал по възобновяване на Данък добавена стойност от Национална агенция за приходите, надлежно органа назначава инспекция или проверка. И двете упоменати проверки са с решение в интерес на сдружението. Колкото до третата проверка, сдружението има начислено Данък добавена стойност за заплащане към страната в размер от 23,000 лева, което е изплатено към Национална агенция за приходите навреме заради липса на възражения ", се споделя в позиция на компанията.

В рамките на интервала 2019 – 2022 година на Ен Ди Ес са възобновени близо 4 млн. лева, а компанията няма никакви данъчни отговорности, показват от " Нексо ". Заедно с позицията бе публикувано и удостоверение от Национална агенция за приходите с днешна дата, че сдружението няма обществени отговорности.

От " Нексо " показват още, че не е правилно и изказванието, че информацията за облагите на сдружението е защитена от закона. И припомнят, че обвързване на всяко сдружение на територията на България е да разгласява финансовите си доклади за годината, които са обществено налични в Търговския указател. Оттам се виждало, че чистите облаги на Ен Ди Ес за 2021 година възлизат на над 3.9 млн. лева след корпоративен данък
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР