В периода 16-21 септември 2022 г. Стратегическия институт за национални

...
В периода 16-21 септември 2022 г. Стратегическия институт за национални
Коментари Харесай

Институтът на Паргов: ГЕРБ води в близо 8% на Промяната ГР...

В интервала 16-21 септември 2022 година Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) организира национално представително изследване на предварителните електорални настройки за парламентарните избори на 2 октомври 2022 година. Интервюирани директно „ лице в лице “ в домовете им са 1104 пълнолетни жители по метода CAPI (с помощта на таблети).

Припомняме, СИНПИ е воден от социалиста Калоян Паргов и други леви хора. 



Според проучването ГЕРБ дърпа с 8 % на " Продължаваме промяната ". Партиите на Слави и на Стефан Янев пък са на ръба.

Максималният поверителен период е ± 3,2%. При разбора са взети поради и данните от 450 онлайн изявленията с български гласоподаватели, гласуващи отвън страната. Проучването е осъществено със лични средства на института.

Напълно е допустимо в изборния ден да настъпят промени в подредбата на парламентарните групи, само че е извънредно едва евентуално да се получи безапелационен отговор на най-важния въпрос – допустимо ли е да се образува задоволително устойчиво и стабилно болшинство, което да разреши съставянето на постоянно държавно управление? Към този миг отговорът по-скоро е негативен, пишат от СИНПИ.

Получените данни са доказателство за предстояща ниска изборна интензивност, даже по-ниска спрямо записаната през ноември предходната година. Това ще се случи, в случай че оставащите до края на предизборната акция дни не произведат някакво огромно и непредвидено събитие.

Възможно ли е разбъркване в класацията на бъдещите парламентарно показани политически сили поради изненади в оставащите дни до края на прeдизборната акция или в самия избирателен ден? Разбира се, че е допустимо. 

Прави усещане, че три от обединенията (ДПС, „ Възраждане “ и обединението „ ГЕРБ-СДС “) реализират относително висока степен на готовност на предходните си гласоподаватели, като една от тях („ Възраждане “) съвсем удвоява електоралния си капацитет посредством привличането на нови гласове.

Сравнително сполучливо с привличането на нови гласове се показва още една групировка („ Демократична България “), само че в това време не съумява да задържи в задоволителна степен предходните си гласоподаватели.

Големият „ губещ “ е „ Продължаваме промяната “, от която са отдръпнали поддръжката си близо 40 на 100 от нейните някогашни гласоподаватели, а не се оправя относително сполучливо и с привличането на нови гласове. В цифрата на „ губещите гласове “ следва да се упоменат и „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “, които обаче се радват на относително добра готовност на сегашните си твърди ядра.

Коалицията „ ГЕРБ-СДС “ оглавява устойчиво класацията и е извънредно едва евентуално да бъде изместена от първото място. Партията на Борисов реализира относително висока степен на готовност, а дистанцията сред нея и идващите я политически обединения е склонна към повишаване. Освен това близо половината от интервюираните (47,7%), без значение за кого ще гласоподават, чакат точно „ ГЕРБ-СДС “ да завоюва изборите. Това в допълнение окуражава обичайния конформистки избор в интерес на въображаемия победител.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР