В период на висока активност, военна и търговска, навлиза пристанището

...
В период на висока активност, военна и търговска, навлиза пристанището
Коментари Харесай

Обсъжда се износ на украински стоки през Румъния, България и гръцкото пристанище Александруполис

В интервал на висока интензивност, военна и комерсиална, навлиза пристанището на северногръцкия град Александруполис, чиято роля като терминал за износа на селскостопански артикули и потребни изкопаеми от Украйна към Средиземноморието и целия свят става все по-голяма след срещата на министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров за основаването на кулоар за корабоплаването в Черно море, която не даде осезаеми резултати. Това написа гръцкият публицист Ставрос Дзимас в разбор, оповестен в „ Катимерини “.

Подобни полемики се водят сред Европейски Съюз, украинската и гръцката страна и се отнасят до действието на пътната и железопътната ос през Молдова, Румъния и България към пристанището Александруполис, с цел да бъде заобиколено минираното и рисково Черно море.

В тази конюнктура през предходната седмица с транспортния транспортен съд „ Анвил Пойнт “, който дебаркира в Александруполис, бяха трансферирани 630 английски военнослужещи от специфичните сили с 340 военни машини, които идват от Северна Македония.

Командосите са част от общо 4600 души (американци, французи, италианци, гърци, албанци, черногорци и македонци), които взеха присъединяване в учението „ Бърз отговор 2022 “ (Rapid Response 2022) на полигона Криволак за виртуално обезвреждане на „ противников сили “ при положение на разпространяване на украинската рецесия на Балканите.

През лятото обаче транспортната „ тресчица “ в пристанището ще се усили внезапно, тъй като от средата на този месец до 30 септември е планувано прекосяването на американски военни елементи и въоръжение към и от Югоизточна Европа.

Източник, осведомен с интензивността в пристанището, е споделил пред „ Катимерини “, че „ през лятото ще имаме най-голямото в историята напредване на военни средства през Александруполис в границите на разгръщането и ротацията на военното наличие на Съединени американски щати в Полша и Румъния “.

Изглежда, че американско-натовските напредвания ще съвпаднат с увеличеното гръцко-турско военно наличие и интензивност в източната част на Егейско море, което още повече усилва интереса към него.

Според информации от Александруполис по едно и също време с военните напредвания се организират полемики за потреблението на пристанището за превоз на насипни товари от Украйна към Средиземно море, които сега не могат да бъдат изнесени заради съветската обсада на пристанищата в Черно море, само че и поради „ задръстването “ в Босфора. Твърди се, че украинците разискват с Европейски Съюз и Гърция отварянето на сухопътен кулоар към Александруполис за експорт посредством пристанището на товари от пшеница, царевица, слънчоглед, както и желязна руда, а също и стъкло, на което Украйна е максимален производител в света. Конкретно във връзка с стъклото дефицитът му е довел до съвсем цялостното прекъсване на производството на слънчеви бойлери и фотоволтаични панели в Европа и освен там.

Същевременно украинците възнамеряват и импорт, най-малко част от който – от Запада и основно от Съединени американски щати – през Александруполис, в случай, че пътят през Черно море е в действителност затворен за тях.

В тази връзка оповестяват, че първият товар от 70 хиляди тона пшеница за експорт, който се пробваха да изнесат през пристанището Констанца в Румъния, е блокиран и се намира в неопределеност някъде в Черно море поради скупчването на кораби в Босфора.

Освен това по света не престават да се популяризират информации, че руснаците конфискуват украински товари в Черно море и ги продават на турци, като и двете страни се отдават на пиратство и контрабанда.

От локалните пристанищни управляващи оповестяват, че най-малко осем колета на товари са били осъществени от началото на годината през Александруполис по железопътен метод – и то в границите на пет дни – към Жаган в Полша, а през лятото би трябвало да стартира прехвърлянето на военни товари и доставяне с трен и към балтийските страни.

Информирани източници споделиха, че в случай че полемиките дадат резултат, Александруполис с пристанището си ще се трансформира във врата за експорт на украински селскостопански и изкопаеми артикули към Средиземноморието и от там към интернационалните пазари и, естествено, за импорт на артикули от Запада и Далечния изток.

Същите източници настояват, че пристанището разполага с инфраструктура за тази роля – и ще се развие още повече с влизането на частен вложител, което се чака след идното отваряне на интернационален конкурс.

За сигурния и безконтролен железопътен превоз на товари към и от Украйна в пристанището на Александруполис обаче ще са нужни известни промени в мрежата и линиите, с цел да се реализира съгласуемост със съществуващата инфраструктура. Гръцките товарни влакове във всеки случай могат и минават елементарно през жп мрежите на България и Румъния. Целият въпрос за жп превоза от и към Украйна би трябвало да бъде разискван през идващите дни, когато в Александруполис ще дойдат представители на гръцката железопътна компания ТРЕНОСЕ.

Перспективите на пристанището на Александруполис в региона на комбинираните транспорти и очертаващата се продължителна геополитическа неустойчивост, която значи неустановеност и в пролива Босфор, доведоха при започване на седмицата саудитски вложители в Александруполис, който трайно навлиза на международната карта на товарните транспорти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР