В Пекин, дори на Google Maps, има празен квадрат, без

...
В Пекин, дори на Google Maps, има празен квадрат, без
Коментари Харесай

Китай - по пътя към световна империя

В Пекин, даже на Гугъл Maps, има празен квадрат, без обозначение какво в действителност се намира там. Сграда в градски жанр, тъкмо до парцели на водачите на Китайската комунистическа партия, където напълно малко от постройките в действителност имат обозначения и имена. Униформени пазачи пазят входовете и ревизират всеки автомобил, който влиза и излиза. Аурата на анонимност обгръща всичко.
Най-голямата постройка, чийто адрес е ул. " Фуою " 135, приютява щабквартирата на Обединения работен фронт на Китайската комунистическа партия. За по-кратко – Обединения фронт. Това е звеното, което дава отговор за осъществяването на китайската теория за определяне на световно предимство чрез " меки способи и тактики ". Задача, препотвърдена от китайския президент и общоприет секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин на XIX конгрес на партията, който се организира през втората половина на октомври тази година.
Сградата на Обединения фронт е 200 метра дълга, което подхожда на упоритостите на Китайската комунистическа партия. Да бъдат извоювани " сърцата и мозъците " у дома и зад граница е от основно значение за " великото прераждане на китайската нация ", съобщи самият Си Дзинпин по време на XIX конгрес на Китайската комунистическа партия. Но методите, прилагани от Обединения фронт, постоянно са всичко друго, само че не и " меки ".
От омайване до директна офанзива по отношение на съответни хора или групи от хора съгласно случая – по този начин работи Обединеният фронт. Основните му цели са три – да завоюва поддръжка за китайския политически дневен ред вкъщи и в чужбина, да усилва въздействието на Китай зад граница и да събира основна информация.
Сфери на въздействие


Като всяка сходна конструкция, и Обединеният фронт има справочник за работа – " Общ курс за развиване на Китай”. Наръчникът е дълъг и изпълнен с елементи, а езикът му е предопределен да заблуждава и сплашва. Той дава насоки на работещите в Обединения фронт да бъдат великодушни, милостиви и приобщаващи в опитите си " да обединят всички сили, които могат да бъдат обединени ". Но наръчникът инструктира преданите на Обединения фронт да бъдат безмилостни при построяването на " желязна Велика стена " против „ враговете отвън”, които желаят да разделят Китай и да попречат на развиването му. " Обединеният фронт е магическо оръжие, което може да ни отърве от хиляди проблеми, с цел да реализираме победа ", гласи един от постулатите на Общия курс за развиване на Китай.
Начело на Обединения фронт е Сун Чунлан – единствената жена в Политбюро на Китайската комунистическа партия. А структурата на звеното демонстрира изключителния обсег и насоката на пълномощия за преодоляване на всички сфери на актуалния живот. В Обединения фронт има 9 обособени дирекции, които дават отговор за разнообразни области. Основната задача на първото бюро е да се занимава с осемте партии в Китай, които не са част от комунистическата идеология. Бюрото издава рекомендации за това дали и по кое време техни членове да влизат в китайския парламент – типична безгласна съпротива, употребена като маска за някакъв плурализъм. Второто бюро се занимава с малцинствата и религиите. В Китай има общо 55 малцинства, а задачата на Обединения фронт е да не допусне развиване на харизматични водачи и фракционизъм. Освен това всички религии в Китай би трябвало да признават като висша власт Китайската комунистическа партия. В това число влизат Будистката вяра, Китайската таоистка асоциация, Китайската ислямска асоциация, Китайската католическа асоциация и Китайското протестантско придвижване. Пример за работата на второ бюро са връзките с Ватикана – през 2015 и 2016 година са ръкоположени петима китайски католически епископи. Официално обаче китайската теория е твърда: „ Не разрешаваме на нито една задгранична религиозна конструкция да се бърка в религиозното статукво в Китай”.
Третото бюро дава отговор за Хонконг, Макао, Тайван и всички китайски " отвъдморски територии " (според разбирането на Пекин). Защото там, отвън китайската континентална територия, живеят 60 млн. китайци, които не може да бъдат оставени отвън лоното на Китай, въпреки 80% от тях да са приели непознато поданство, в общо 180 страни по целия свят – същинско човешко благосъстояние за Пекин. Затова и Обединеният фронт работи интензивно за обезпечаване на преданост измежду китайските емигранти – посредством материални и прочувствени тласъци. Според разнообразни оценки бюрото бележи все по-очевидни триумфи в Австралия – Пекин управлява всички цивилен организации на китайски емигранти в Австралия и навлиза все по-уверено в университетските среди. Друго поле на триумфи е Канада – да вземем за пример в Торонто, през 2003 година, са определени шестима от 25 претенденти за локалната администрация, а през 2006 година определените са към този момент 10. През 2010 година шеф от канадското разузнаване предизвести, че в политическите кабинети на няколко канадски министри работят непознати сътрудници, съответно китайски.
Четвъртото бюро се занимава с насърчаване и образование на фрагменти. За него се знае минимум – нито какъв брой фрагменти обезпечава за цялата конструкция на Обединения фронт, нито какъв е бюджетът му, нито защо тъкмо се харчи.
Петото бюро се занимава с стопански задания. То се грижи за областите и районите в Китай, които изостават от икономическия напредък на " китайския тигър ". Задача на шестото бюро е " грижата " за тези, които не са членове на Китайската комунистическа партия, приобщаването им и обезпечаването на поддръжка за комунистическата теория – изключително на интелектуалците.
Седмото бюро особено се занимава с Тибет. Неговата задача е да блокира и обезцени 14-тия Далай Лама, който живее в Северна Индия. Сегашният Далай Лама е на 82 години и пред седмото бюро към този момент има голям проблем – по какъв начин да не допусне издигането на идващия Далай Лама да стане без утвърждението на формален Пекин. Традицията гласи, че когато Далай Лама почине, висшето духовенство на ламаизма в Тибет прави редица от ритуали и предсказания, с които да открият преродената му душа в новородено дете. Основната заплаха за Китайската комунистическа партия в този момент е да не бъде " открита " такава душа отвън границите на Китай. Засега проектът на Обединения фронт е да надзирава търсене на преродения Далай Лама на китайска територия. Вече е основана база данни, включваща 1300 " претенденти за нов Буда " в Тибет, които ще бъдат задействани, когато пристигна време за избор на нов Далай Лама. " Ако Далай Лама се прероди отвън Тибет, то елементарните хора ще стартират да мислят за религията като нещо подправено ", разяснява водачът на Асоциацията за интернационален културен продан на Тибет Ренкинглюоби, част от марионетното управление на ръководство, напълно следено от Пекин. Но тибетското държавно управление в заточение отвръща по следния метод: " Ако Китай същински има вяра, че 14-тият Далай Лама е сепаратист, който желае да унищожи единството на майката-родина, тогава какъв е смисълът Пекин да търси 15-тия Далай Лама? ".
Осмото бюро на Обединения фронт се занимава напълно със обществените съсловия в Китай. От 1990 година насам, когато в Китай стартира да се образува еквивалентът на междинната класа, броят на хората с положителни стопански благоприятни условия пораства, а с това пораства и желанието за промени в буржоазен жанр. Затова и осмото бюро би трябвало да опазва единството при междинната класа и да се грижи тя да следва начертания от Китайската комунистическа партия път.
Последното, девето бюро , се грижи за самостоятелната провинция Синдзян (Синцзян) – там, където е концентрирано мюсюлманското малцинство на уйгурите, само че освен – казаци, киргизи и таджики също са част от лоното на „ китайския” ислям. Задачата на деветото бюро е да не допусне фракционизъм в този район – там, където историята познава големи конфликти – от времената на Чингиз хан до времената на Руската империя. Всъщност деветото бюро бива основано от Си Дзинпин. То е ослепителен знак, че Дзинпин няма да допусне застраващ фракционизъм и директната линия на командване остава персонално в неговите ръце.
Според Ан-Мари Брейди, професор в Университета в Кентърбъри в Нова Зеландия възходящото въздействие на Китай би трябвало да бъде вземано доста съществено. В Австралия към този момент се приготвя закон против задгранична интервенция поради опасения на Канбера от интервенции на китайското разузнаване на австралийска територия и това се дава за образец от Брейди, която желае и в Нова Зеландия да бъде стартирано следствие на лобистки практики, свързани с китайски ползи.
" В началото Китай говореше за просвета – образец за меката мощ. Но когато на власт пристигна Си Дзинпин, той тотално промени курса. Си непосредствено съобщи, че Китай би трябвало да няма и капка подозрение, че китайският метод на живот е верният ", споделя Ли Ксигуан, шеф на Международния център за информационни науки в Университета Шинхуа. А подсилването на ролята на Обединения фронт от Си Дзинпин наподобява приказва, че Китай няма да отстъпи от все по-твърдата линия на имперско държание в световен мащаб.
Автори: Джеймс Кайндж, Луси Хорнби, Джамил Ейндърлини и Том Мичъл; Източник: Financial Times
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР