В Пазарджик ще бъде поставен паметник на големия български художник

...
В Пазарджик ще бъде поставен паметник на големия български художник
Коментари Харесай

Издигат паметник на големия български художник Никола Манев



В Пазарджик ще бъде подложен монумент на огромния български художник Никола Манев. Решението единомислещо бе признато от общинския съвет. Монументът е направен от скулптора проф. Георги Чапкънов и ще бъде инсталиран в централната част на града.

Никола Манев е роден в Пазарджик. Отраснал е в Чирпан, приключил е художествената гимназия в София, а през 1962 година е признат в във Френската академия по изящни изкуства, където приключва живопис в класа на Морис Брианшон. Тогава се открива в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, само че през целия си живот обикаля света и натрупа усещания за своите платна.

Идеята за монумент на Никола Манев е на ръководителя на Общинския съвет в Пазарджик юрист Хари Харалампиев:

Както е известно огромният българин Никола Манев е роден в Пазарджик. Тъкмо затова преди две години той стана почетен жител на града.  Одухотворен от предлагането да стане таман подобен, той пред мен е споделял, че Пазарджик му е оказал помощ да разбере себе си за прощален път . Той подари 30 превъзходни платна на Община Пазарджик. Неговата единствена рекламация беше тази изложба да бъде постоянно отворена и на особено място. Изпълнихме волята му ", сподели за БНР юрист Харалампиев.

Преди година и половина е основана Фондация на името на Никола Манев в Чирпан, чийто ръководител е Хари Харалампиев.

" Имахме концепция да увековечим паметта на Никола Манев чрез построяването на един монумент. Такава концепция имаше и неговият наследник Александър. Голямата заслуга е на Александър, че той се съгласи монумент да бъде издигнат на територията на Пазарджик. Наскоро и това ще стане. Ваятел е огромният български ваятел Георги Чапкънов ".

Никола Манев е провел над 137 независими изложения в целия свят и голям брой групови изложения и биеналета. Над 3000 негови произведения са владеене на държавни и частни сбирки и музеи в над 30 страни по света.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР