В първото за 2022 издание на рубриката Всичко за образованието“

...
В първото за 2022 издание на рубриката Всичко за образованието“
Коментари Харесай

Нова година и нови идеи на „Ученици за промяна“

В първото за 2022 издание на рубриката „ Всичко за образованието “ ни „ полазват “ двама млади съидейници от придвижването за смяна в системата на междинното ни обучение. Константин Сапатупов е основател и основен мотор на самодейността. Започва преди няколко месеца с анкета измежду 3268 възпитаници за мнението, проблемите и концепциите им за учебното заведение. Снима и качва в интернет изявленията и видеоматериали с връстници, дружно с „ Петъци за бъдеще “ провежда в София шествие за „ свободно, съвременно и демократично държавно обучение “. Постепенно общата концепция стартира да се конкретизира в избрани тематики, събират се екипи, които да работят по тях. Привличат се и възрастни – учители, специалисти, родители. Важното е другите страни и участници в образованието да стартират да поддържат връзка между тях, да чуят позицията на другите, да се намерят способи разговорът да стане непрекъснат и пълностоен и по този начин да се върви към модернизиране на учебното заведение, счита Константин. Убедил се е, че единствено когато човек е същински зает и подготвен персонално да работи за идеята, той може да е потребен, недоволството и рецензията към всичко и всички без съответна концепция и деяние са безплодни.

Ивайло Симеонов е възпитаник в последния гимназиален клас, схваща за придвижването от учителя си по британски и незабавно е извоюван от силата и волята на Константин. Самият той от 13-14-годишен стартира да осъзнава, че дискомфортът и неудовлетворителното показване даже по предмети, по които не би трябвало да имат компликации, не се дължи на неналичието на усърдие, изпитание и качества на учениците. Дава си сметка и че учителите също влагат не малко време, труд и предпочитание да предадат плануваните в програмата познания и умения и че те също не са задоволени от процеса и резултата. Явно „ грешката “ е другаде – в самия модел на образование, в наличието, оценяването и така нататък

Всички ние подвластен от това какви хора приготвя учебното заведение – споделя Константин – инициативни, мислещи, настоящи или пасивни и уплашени. Нищо няма да се промени, в случай че хората не схванат това и не си мислят, че откакто някак си са изкарали образованието си и се оправят в кариерата, това е задоволително, с цел да живеем добре като общество.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР