В първото пленарно заседание за тази седмица депутатите ще приемат

...
В първото пленарно заседание за тази седмица депутатите ще приемат
Коментари Харесай

В първото пленарно заседание за седмицата депутатите ще приемат новия правилник за работата си

В първото пленарно съвещание за тази седмица депутатите ще одобряват новия устав за работата си. Припомняме, че предишния четвъртък депутатите си гласоподаваха отмора във връзка празничния за мюсюлманите Рамазан Байрам в петък. Днес те ще възобновят работата си. Промените в досегашните правила са незначителни.

Според него един път месечно ръководителят на Народното събрание ще събира ръководителите на непрекъснати комисии, с цел да координира активността им и да получава информация за законодателната активност в тях. По време на съвещанието на Комисията за правене на правилника не беше утвърдено предлагането на „ ИТН “ да се обърне редът на работа на депутатите – съвещанията на комисии да се организират от 9 до 14 часа, а пленарните съвещания да са от 14 до 19 часа. Като претекст беше изтъкнато, че по този начин ще се предотврати отпадането на значими комисии поради удължение на работното време в зала.

Отхвърлена беше още една концепция на Има Такъв Народ – блиц контролът с министрите да се организира последните два часа на съвещанието в четвъртък, вместо в директно преди постоянния парламентарен надзор в петък.

Подкрепа не получи и предлагането на ПП-ДБ да бъде основана напълно нова комисия – по спорта. Така броят на непрекъснато настоящите комисии няма да се трансформира.

Депутатите записаха още, че всяка парламентарна група ще има право на до 10 нещатни сътрудника.
Какво следва за депутатите до края на седмицата
За четвъртък е планувано чуване на служебния заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на информация за осъществяването на Решение на Народно събрание за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика.

В проектопрограмата за четвъртък е чуване на изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов по отношение на дейностите на представляваното от него сдружение, свързани с техническата организация и провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 година и обработката на изборните резултати, както и чуване на ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова по отношение на процедурите по разкриване на изборни секции в чужбина като част от организацията на извършените избори за народни представители на 2 април 2023 година

Точка първа за петък е избор на непрекъснати комисии на Народното събрание. Точка втора – избор на непрекъснати делегации на Народно събрание в интернационалните организации. Предвиден е и парламентарен надзор.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР