В първия учебен ден утре 2357 училища в страната ще

...
В първия учебен ден утре 2357 училища в страната ще
Коментари Харесай

Първия учебен ден очакват над 706 хил. ученици и 2357 училища у нас

В първия образователен ден на следващия ден 2357 учебни заведения в страната ще одобряват над  706 000  възпитаници. За първи път учебния предел ще прекрачат близо 59 000 първокласници.

758 общински и държавни учебни заведения ще посрещнат учениците си утре  в главно или отчасти ремонтирани здания. В други 170 учебни заведения ремонтите ще продължат и след началото на образователната година, като техните шефове са основали нужната организация за осъществяване на естествен образователен развой, оповестяват от Министерството на образованието и науката.

По данни на Регионалните ръководства на образованието учениците от  22 учебни заведения ще бъдат краткотрайно преместени в други здания поради продължителни ремонтни действия. Най-много са тези случаи в областите София, Стара Загора, Пловдив. Част от ремонтите ще приключат още през октомври, а други ще продължат и през 2022 година.

До средата на месец май 14 класа от 9 Френска езикова гимназия  в София ще учат в една от постройките на Националната спортна академия на ул. „ Гургулят “- заради  продължаващо създаване на нов корпус с физкултурен салон и главен ремонт на остарялата постройка.

До края на образователната година в други учебни заведения ще се образоват учениците на Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ в София, възпитаниците на 4 образователни заведения в Стара Загора, както и учениците на  Професионалната гимназия по селско стопанство в Две Могили.

 Снимка: БГНЕС

В първия образователен ден изцяло обезпечени с учители ще бъдат седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област.

Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по специалности , за целодневна организация на образователната активност, по математика, британски език и начални учители.

Ще се търсят разновидности в просветителната система да бъдат включени  пенсионирани учители,  педагози, които сега не работят като такива, както и студенти от педагогичен специалности.

В началото на новата образователна година - през месеците  септември и октомври-  ще бъдат обезпечени и последните 40 000 устройства за възпитаници, нужни за образование в електронна среда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР