В първия учебен ден си припомняме, че книгата е най-добрият

...
В първия учебен ден си припомняме, че книгата е най-добрият
Коментари Харесай

С любов към книгата: Росен Петков - пазителят на история

В първия образователен ден си припомняме, че книгата е най-хубавият другар на ученика. За откривателя на книги Росен Петков, първите издания от времето на Съединението описват най-чистата история от първо лице. 

Той е написал над 90 творби

„ В тези антикварни книги има една на откровеност и откровеност, също по този начин те са писани от съвременници на събитията, хора, които са играли значима роля в тези събития “, споделя той.

Силно усещане в тях прави първият княз на България – Александър Батенберг, който афишира Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

28-годишното момиче постоянно носи книга в чантата си и това дава начало на концепцията, за която споделя в " Жените на България "

„ Батенберг идва на 21 години, некомпетентен, млад, прочувствен и прави редица неточности, които му костват и престола. Около Батенберг са хора като Стамболов, Петко Каравелов и други видни политици и възрожденци и хора с богат опит и действително ръководят страната “, споделя Росен Петков.

В книгата „ Строители на модерна България “ създателят Симеон Радев разказва в детайли протичащото в самия ден на Съединението.

„ Когато желаеме да се обединим би трябвало ясно да дефинираме задачите си “, прикани Николай Денков

„ Описва икономическия напредък на Пловдив, разказва другите стопански фактори като фамилия Гешови, културни като Иван Вазов и Константин Величков, които по това време са в Пловдив и вземат участие и те в тези процеси. Съединението не среща утвърждението на тогавашния съветски император Александър III. Знаем, че Батенберг е бил любим на Александър II, само че за жалост не е на Александър III и съветският император се отнася хладно. Тези хладни връзки и офицерството са разказани в книгата „ Из прошлого “ на Пьотър Паренсов, книга за първите години След Освобождението “ добавя откривателят.

Има поредност от публикации на Екатерина Каравелова. Тя е измежду мъжете политици, слуша техните разисквания. Тя разгласява поредност от публикации „ Вик от предишното “, където споделя за българо-сръбската война, за подозренията на Батенберг, дали ще бъде извоювана борбата над Сливница “, напомня той.

Гаврил Кръстевич е от личностите, които отстояват националния блян без кръв и оръжие

Трите книги на Росен Петков разказват Съединението не такова, каквото го виждаме през днешния ден, а такова, каквото е било за хората, които са взели участие в едно от най-великите събития в новата история на България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР