В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици

...
В първия учебен ден на 15 септември близо 800 ученици
Коментари Харесай

Дуалното образование - все по-търсено и престижно


В първия образователен ден на 15 септември близо 800 възпитаници ще прекрачат прага на 30 професионални гимназии в 19 града в цялата страна, с цел да се образоват по системата „ учене посредством работа “ в границите на плана ДОМИНО („ Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото “) на Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

Безпрецедентен е задължението на бизнеса към дуалното обучение: над 170 компании поеха тази година ангажимент в границите на плана ДОМИНО към образованието на бъдещите фрагменти, като им обезпечават благоприятни условия за процедура, наставници и работа със възнаграждение, още до момента в който учат.

„ Активността на компаниите за включване в дуалното обучение надвиши всичките ни упования. Фирмите демонстрират, че са подготвени да споделят с страната освен разноските за професионалното обучение, само че и отговорността за неговото качество “, споделя Петя Евтимова, началник на плана. От участващите в ДОМИНО над 170 компании 70 % са напълно български. „ В дуалното обучение се включват освен огромни предприятия, 60 % са междинните предприятия и дребните компании. 80 % от участващите компании са в региона на тежката индустрия и енергетиката, а 20% са в областта на леката и туристическата промишленост “, добавя Евтимова.

Учениците по дуално обучение в границите на ДОМИНО ще се образоват тази година по общо осем специалности, които са търсени от бизнеса: машинен механик за машини и системи с цифрово-програмно ръководство, техник-технолог в производството на мляко и млечни артикули, електротехник, газов механик, готвач, механик по транспортна техника, механик на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Дуално обучение по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

През 2015 година българо-швейцарският план ДОМИНО стартира в две гимназии - в София и Казанлък, по две специалности. Година по-късно специалностите бяха пет, броят на учебните заведения - 16, учениците - 425, а компаниите сътрудници – 63 в 11 града.

През май тази година приключи първият в България ДОМИНО - випуск. 20 ученици на Професионалната гимназия „ Иван Хаджиенов “ в Казанлък получиха уверение за приключено дуално образование по швейцарски модел „ учене посредством работа “, което добавя дипломите им за приблизително обучение и документа за професионална подготовка за машинни техници, компетентност „ Машини и системи с цифрово-програмно ръководство “. Повечето от тях към този момент работят във компаниите, в които се образоваха като възпитаници, а други избраха да следват. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР