В първия подобен документ за своето президентство Байдън отбелязва, че

...
В първия подобен документ за своето президентство Байдън отбелязва, че
Коментари Харесай

Байдън: Китай има намерение и възможност да промени световния ред

В първия сходен документ за своето президентство Байдън отбелязва, че администрацията му е " ясно осъзнала обсега и сериозността " на предизвикването, което Китай и Русия съставляват за интернационалния ред.

" Китай има желанието, а все по-често и способността да промени интернационалния ред в интерес на подобен, който да накланя световното поле за игра в негова изгода ", твърди Байдън.

 

Говорейки за тактиката, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан дефинира Китай като " най-същественото геополитическо предизвикателство ". В документа се споделя, че въпреки Русия да съставлява " непосредствена и непрекъсната " опасност, тя " не разполага с широкоспектърните благоприятни условия на Китайската национална република ".

 

Фокусът върху Китай идва в миг, когато връзките сред Вашингтон и Пекин са в най-лошото си положение, откогато страните откриха дипломатически връзки през 1979 година Съединени американски щати са обезпокоени от бързата рационализация на китайската войска и нападателната й активност към Тайван.

 

През август Китай организира широкомащабни военни учения, в това число за първи път изстреля ракети над Тайван, в отговор на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе.

 

Китай упреква Съединени американски щати, че се намесват във вътрешните му работи и основават антикитайски обединения със своите съдружници. През последните дни Пекин разкритикува Вашингтон за въвеждането на надзор върху износа, целящ да забави китайския прогрес в региона на изкуствения разсъдък, суперкомпютрите и актуалните чипове.

 

Съливан съобщи, че контролът върху износа е част от тактиката, която той назова " дребен двор, висока ограда ", като се основават " точки на задушаване " за сериозни американски технологии.

 

" Сега я прилагаме ", сподели Съливан. " Фундаменталните технологии би трябвало да са в този двор, а оградата би трябвало да е висока, тъй като нашите стратегически съперници не би трябвало да могат да употребяват американски и съюзнически технологии, с цел да подкопават американската и съюзническата сигурност. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР