В първия ден на ноември, Денят на народните будители, културни

...
В първия ден на ноември, Денят на народните будители, културни
Коментари Харесай

В първия ден на ноември: Културните дейци излизат на протест

В първия ден на ноември, Денят на националните будители, културни институти в цялата страна още веднъж ще затворят алегорично вратите си, в символ на митинг. Ефективните протестни дейности се провеждат от Национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " поради унизително ниското възнаграждение на труда, за сметка на увеличаващите се отговорности. Близо десетилетие хората на изкуството, археолозите, работещите в музеи, библиотеки и държавния списък получават едни от най-ниските хонорари, граничещи с минималната работна заплата. От 2015 година насам, когато беше последното доста нарастване в тази сфера, бюджетът за прехрана на културните институции се свива, за сметка на разноските за поддържане на постройките, осведоми БНР.

" През всичките години сме упорствали за едно по-достойно заплащане на служащите и чиновниците в библиотеките, музеите, галериите, в Българското национално радио, в държавния списък, музикално-сценичните изкуства – отбелязва в изявление за Радио България Кирил Бинев, ръководител на НФ " Култура " към КТ " Подкрепа ". – За страдание постоянно оставаме нечути от ръководещи, което е извънредно обидно и неуважително. Де факто растящата минимална работна заплата стартира още веднъж да доближава възнагражденията на хората в сектора. Това са специалисти, които в продължение на 20 -30 години са отдали всички сили, с цел да защитят своя труд. "

Освен възходящата инфлацията, отговорностите на работещите в културната сфера непрестанно се усилват, за сметка на хората, които се пенсионират или напущат. А минималните нараствания с по 5 -10 % не могат да компенсират спомагателния труд:

" Това е един доста огромен проблем – показва Кирил Бинев. – Именно ниските заплати водят до доста огромно текучество. Една част от хората минават в областта на образованието, по тази причина нашето главно искане е равнене на възнагражденията сред просвета и обучение, тъй като считаме, че хората заети в културата извършват не по-малко заслужен и виновен към обществото труд. Има и друго – криворазбраната промяна, която допуска единствено понижаване на бройките, същият размер работа, даже и повече, се извършва от доста по-малко хора. Това значи по-голямо натоварване за тях, а в действителност заплатите нямат подобен напредък по отношение на положения труд. Затова им остава една огромна засегнатост, оскърбление и чувство за недоумение, а обясненията, които им дават са толкоз нелепи. "

Редовните оправдания с бюджетния недостиг и неналичието на задоволително доходи в държавната хазна мъчно могат да бъдат признати за причини, когато заплатите на националните избраници и хора на високи позиции не стопират да порастват. И вместо да отдадат дължимото за труда на научните служащи и чиновниците в културните институции, финансови министри си разрешават да употребяват по техен адрес пренебрежителни избрания като " синодални старци " и " хора бършещи прахуляк ":

" Крайно обидно е когато стартират " научно " да ни изясняват с харвардски учебници по какъв начин не могат да провиснал едни 9 милиона лв. за Радиото или единствено още 10 милиона лв. за държавния списък или 11 млн. за библиотеките – акцентира Кирил Бинев. – В същото време, след един митинг на земеделските производители, не споделям, че не е бил обективен, внезапно отнякъде се намират едни 63 млн. лева още на другия ден.

Да не забравяме и по какъв начин един министър-председател ходеше с джипката и раздаваше милиони. Ние може да нямаме багери и трактори, само че ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе вътре. "

" Това е единствено въведения. Следват и доста по-сериозни митинги " – безапелационни са работещи в културните среди, които са подготвени да подхващат и протестни дейности, с вярата да получат поддръжката и на обществото. Затова са избрали точно този ден – на националните будители, с цел да припомнят, че това не е единствено една дата, когато държавните мъже ще отидат да се отчетат с цветя пред паметника на Кирил и Методий.

" Нека отдадем почитта си към будителите от предишното, само че и да мислим за живите в сегашното. Ние ще се борим за това ", отбелязва в умозаключение Кирил Бинев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР