В първите дни на пандемията малка, сплотена общност от учени

...
В първите дни на пандемията малка, сплотена общност от учени
Коментари Харесай

Мистерията защо някои хора не се разболяват от Covid

В първите дни на пандемията дребна, сплотена общественост от учени от цялостен ​​свят сътвори интернационален консорциум, наименуван Covid Human Genetic Effort, чиято цел беше да търси генетично пояснение за какво някои хора карат тежко Covid, до момента в който други се разминават единствено с леко подсмърчане. 
След известно време групата забелязала, че някои хора въобще не се заразяват - макар повтарящите се и интензивни експозиции. Най-интригуващите били случаите с безусловно здравите сътрудници на хора, които са се разболели и са в реанимация. „ Научихме за няколко съпрузи, които макар че се грижат за половинките си, и то без маска, явно не са се заразили “, споделя Андрас Спаан, клиничен микробиолог от университета Рокфелер в Ню Йорк. 
Спаан води частта от плана, която изследва тези видимо естествено ваксинирани човеци. Учените пуснали публикация в Nature Imunology, в която обяснили в детайли какво ще вършат и поканили хора от целия свят да се включат. Получили към 15 000 поръчки за присъединяване от всички краища на планетата.  

Теорията, че тези хора може да имат действителен имунитет, се поддържа от исторически образци. 

Има генетични разновидности, които обезпечават натурален имунитет против ХИВ, норовирус и паразит, който предизвиква повтаряща се малария. Защо Covid да е друг? И въпреки всичко в дългата история на имунологията концепцията за вродена устойчивост против инфекции е относително нова и езотерична. Само няколко учени са показали интерес към задълбочени разбори по тематиката. „ Това е голяма ниша в медицината и научните проучвания " - споделя Доналд Вин, доцент в катедрата по медицина в университета Макгил в Канада. Генетиците не го признават за вярна генетика, нито имунолозите като вярна имунология, споделя той. „ Ако разберете за какво някой не може да се болести, то тогава ще разберете и по какъв начин да предотвратите заразяването на хората “, безапелационен е Вин. 

Въпреки стълпотворението от искащи да се включат в проучването, единствено дребна част от тях дават отговор на тесния аршин, че евентуално са се сблъскали с вируса, само че към момента нямат антитела против него (което би означавало инфекция). Най-обещаващите претенденти са тези, които обратно на всякаква логичност, не са се заразили с Covid, макар че са изложени на висок риск: здравни служащи, непрекъснато изложени на Covid-позитивни пациенти, или тези, които са живели с болния и даже са делили леглото с доказано инфектирани. 

Търсели се неимунизирани срещу Covid. От хилядите, които се отзовали на апела, към 800 до 1000 отговаряли на условията.

Тогава се появява мощно заразният вид Омикрон. „ Омикрон в действителност унищожи този план, би трябвало да бъда почтен с вас “, споделя Вин. Това фрапантно понижило набора им от претенденти. Но съгласно Спаан има добра вест - теорията се удостоверява, тъй като и след Омикрон има хора, които още веднъж не са се заразили, което потвърждава съществуването на вродена опозиция. 
Сега учените ще подхващат атака към търсенето на генетично пояснение на естествената опозиция на организма. Първо, те ще пуснат сляпо генома на всеки човек през компютър, с цел да видят дали някакви генни вариации стартират да се появяват постоянно. В същото време те ще прегледат съответен лист от гени, за които подозират, че може да са виновниците - гени, които, са разнообразни от нормалните. Например този, който кодира рецептора ACE2, протеин на повърхността на клетките, който вирусът употребява, с цел да проникне вътре. 
Консорциумът има към 50 центъра за секвениране по целия свят, от Полша през Бразилия до Италия, където данните ще бъдат обработени. 

Според Саан е малко евентуално един ген да обезпечава имунитет, а по-скоро набор от генетични вариации, които се сплотяват. 

„ Не мисля, че ще се сведе до един ред в Excel, който споделя: „ Това е генът “, споделя Вин. „ Ако се случи да е индивидуален ген, ще бъдем разрушени. “ 

Факти за естествената опозиция

През 90-те години на предишния век група проститутки в Найроби, Кения, обратно на всяканва логичност, не се заразили с ХИВ по време на специфичното им научно наблюдаване, траяло три години. Станало ясно, че някои са носители на генетична разновидност, която създава объркана версия на протеина, наименуван CCR5 рецептор - един от протеините, които ХИВ употребява, с цел да влезе в клетката и да направи свои копия. Наличието на разновидност значи, че ХИВ не може да се прикрепи към клетките, което дава естествена устойчивост. Тези обстоятелства въодушевили учените за основаването на медикамента маравирок, антиретровирусно лекарство, употребявано за лекуване на зараза, което е най-обещаващото в момента„ лекуване " за ХИВ. Вече двама пациенти получиха посредством трансплантации стволови кафези от донор, носещ разновидността, и оздравяха от ХИВ. По време на първата вълна на пандемията от Covid Мала Майни, професор по вирусна имунология в Лондонския академични лицей и нейните сътрудници следили интензивно група здравни служащи, които теоретично би трябвало да се заразят с Covid, само че по някаква причина това не се случвало. Екипът също по този начин разгледал кръвни проби от обособена група хора, взети много преди пандемията. При по-внимателна инспекция на пробите на двете групи, екипът на Майни открива скрито оръжие в кръвта им: Т- кафези на паметта - имунни кафези, които образуват втората линия на отбрана против непознат завоевател. Тези кафези били в латентно положение след предходни срещи с други коронавируси. 
Предишна сезонна коронавирусна зараза или зараза, която не е съумяла да се задържи - може да сътвори Т- кафези, които оферират този действителен имунитет. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР