В първи коментар след предсрочните избори президентът Румен Радев отказа

...
В първи коментар след предсрочните избори президентът Румен Радев отказа
Коментари Харесай

Президентът намекна, че няма да бави процедурата за кабинет и призова за разговори

В първи коментар след предварителните избори президентът Румен Радев отхвърли да отговори на коя дата ще свика новото Народно заседание и какъв брой дълга възнамерява да бъде този път процедурата по връчване на мандатите за сформиране на държавно управление. Той обаче прикани партиите да не чакат формалното начало на диалозите при него, а да търсят благоприятни условия за образуване на постоянен кабинет.

Радев даде да се разбере, че не е податлив да разтяга периодите, като предишния път, когато употребявайки дадените му от Конституцията благоприятни условия, удължи процедурата до съвсем четири месеца. Той попита риторично: " Какъв беше резултатът, като дадох време за реализиране на съгласие предишния път? И каква беше риториката във връзка с президентската институция? Че президентът желае да ръководи със служебното държавно управление и по тази причина разтяга процедурата. "

С обяснението, че администрацията му е в непрекъсната връзка с Централната изборна комисия и следи по кое време тя ще завърши работата си, президентът си остави опция да свика Народното събрание още преди Великденските празници. По закон изборната комисия разполага с време до четвъртък (6 април) да излезе с окончателните резултати, а до неделя (9 април) да оповести имената на новите депутати. Днес Радев акцентира, че има подготвеност незабавно по-късно да издаде указа, с който да насрочи първото съвещание на Народното събрание. Това прави вероятни датите 12 или 13 април. По неофициална информация обаче по-вероятно е депутатите да бъдат свикани след празниците - на 18 или 19 април. Едва след избирането на ръководител и конституирането на парламентарните групи може да стартира процедурата по опитите за лъчение на държавно управление.

" Нека проработи Народното събрание, това ще е показателно по какъв начин ще се развие и рулетката с мандатите ", съобщи Румен Радев. Той повтори, че първостепенната задача на партиите е да се обединят към приемането на държавен бюджет и проектозаконите, свързани с европейския План за възобновяване и резистентност. Допълни, че пред тях стои решаването на " извънредно комплицирано уравнение ": да спазят предизборните си поръчки да не се подвигат налози, само че дружно с това да се усилят разноските на страната, без да се надвишава заложения 3-процентен недостиг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР