В първата половина на юни бяха предложени промени в Закона

...
В първата половина на юни бяха предложени промени в Закона
Коментари Харесай

Дигитализацията на обучението може да усили неравенствата в образованието

В първата половина на юни бяха препоръчани промени в Закона за предучилищно и учебно обучение, които позволяват до една пета от учебните часове да се организират отдалечено. Миналата седмица стана ясно, че за доста възпитаници постоянното цифрово образование може да се окаже всекидневие напълно скоро. МОН се приготвя да реагира гъвкаво на епидемиологичната конюнктура и се разискват разнообразни сюжети за началото на новата образователна година, като ще се разчита и на онлайн основано образование.

Дигиталното образование сигурно ще има все по-голямо значение в актуалните просветителни системи и е значимо всички възпитаници в България да могат да се възползват от него.

Но, за жалост, предлаганите промени в законодателството надали ще доведат до това. Внесените за разискване ремонти в закона основават благоприятни условия за постоянен достъп до цифрово образование не за всички, а единствено за някои възпитаници . Зад борда остават тъкмо тези деца, чиито шансове да получат положително обучение по този начин или другояче не са огромни. Едва ли задачата на предлаганите промени е да се затвърдят и даже усилят съществуващите неравенства в българското учебно заведение, само че рискът от сходно развиване е забележителен. Това от своя страна евентуално ще утежни един от най-тежките проблеми на просветителната система в страната.

Не е загадка, че резултатите на доста възпитаници в България са под техните благоприятни условия. Не е загадка също, че деца от фамилии с по-нисък социално-икономически статус постоянно попадат в недобри учебни заведения. Да си представим едно такова дете, да вземем за пример в шести клас. Да я назовем условно Асенка. Учителите споделят за нея, че е " с капацитет ", само че езикът, на който са написани учебниците и се преподава образователният материал, не е по никакъв начин елементарен за Асенка. Никой от нейното семейство не ѝ оказва помощ с уроците. Самото семейство е оскъдно, постоянно бива определяно като " уязвимо " и вкъщи съвсем не става дума за това по какъв начин върви ученето на Асенка.

В учебното заведение на Асенка е цялостно с деца като нея. Достъпът до цифрово образователно наличие би дал опция на Асенка най-малко да получава пояснение на образователния материал по разнообразни способи. А самото потребление на онлайн платформи може да се окаже най-хубавият късмет за нея да развие умения да учи, а по-късно и да работи, в цифрова среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР