В парламентарната република политическите сили са призвани да излъчат мнозинство.

...
В парламентарната република политическите сили са призвани да излъчат мнозинство.
Коментари Харесай

Екшън в президенството: Радев закопа ДеБъ с военни факти и въпрос: Вие путинофили ли сте?!

В парламентарната република политическите сили са призвани да излъчат болшинство. Както знаем, тук няма дребни и огромни партии, няма дребни и огромни политически сили, тъй като отговорността е обща. Това съобщи президентът Румен Радев на старта на консултациите в президентството с Демократична България. 

„ На последните избори жителите не гласоподаваха доверие на една политическа мощ, която да ръководи. Парламентът е фрагментиран и това прави излъчването на болшинство сложен, само че не неосъществим развой. Пред Народното събрание стоят и доста други значими задания “, добави той.

„ Със угриженост ми се коства, че не това чакат жителите. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на значимите проблеми, отива в друга посока. Посока на повишаване на борбата и чертаене на нови разграничителни линии. Как виждате възможностите за сформиране на държавно управление в този парламент? Около какви правила може да се обедините? Какви ограничения оферирате, тъй че страната да не се въвлече в пожара на войната. Аз, като боен, съм извънредно сериозен към апелите ви да се разоръжим в разгара на войната. На какви параметри почива тази ваша концепция? Ще помоля за съответни числа “, обърна се Радев към Христо Иванов.

Съпредседателят на Демократична България се съгласи, че съставянето на държавно управление ще бъде извънредно мъчно.

„ Ясно е, че политическата система върви към накъсване и причина от тук нататък постоянно ще бъде разговора и търсенето на цялостно съдействие, само че е значимо да не бъде безпринципно. На първо място за нас е правосъдната промяна, след това сигурността с оглед войната и на трето място е излизането от инфлационния риск “, уточни Иванов.

„ Ние не сме измежду мандатоносителите по Конституция. Имаме 20 депутата, само че ще бъдем градивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха стартирани, и не просто наличието им, а и арогантното държание на някои политически сили, демонстрират, че не са извлечени уроците. Това не е добър знак “, сподели съпредседателят на Демократична България.

„ Ние не твърдим, че разполагаме с съответни числа за съответни качества. Нашата цел беше изпълнителната власт да получи политическа поддръжка да вземе решение да покажем отговорност като член на съюзите, в които участваме и да помогнем на Украйна. Това решение трябваше да се вземе от изпълнителната власт. Ние считаме, че решението, което беше взето, дава причини за това, когато България наподобява съдружник като еднакъв на другите. Това не е спор, от който да вдигнем ръце и да кажем, че се оправят.

Това е предизвикателство пред нашата сигурност. Не можем да си заровим главата в пясъка и да споделяме надали не украинците да се оправят и за нас е задоволително Путин да успее. Нека да е ясно, господин президент, че в случай че Путин успее, той няма да възвърне обективен и дълготраен мир, тъй като това значи, че всеки със мощ може да постанова политика в нашия район. Беше значимо да дадем политически знак “, изясни Христо Иванов.

„ Вие нееднократно сте казвали, че националната сигурност е значима. Солидарността е извънредно значима. Тя е стожер на качествата на алианса да взема решение рецесии. Най-важният ангажимент е да пазим нашата национална сигурност. Вие казвахте, че би трябвало незабавно да дадем нашето въоръжение на Украйна и да вземем натовско, както към този момент го правили други страни. Как си представяте този развой и можете ли да посочите какво получиха тези страни “, попита президентът.

„ Мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление, само че няма проблем да проведем този разговор. Считаме, че тези процеси за логичен свързани. Това са политически процеси и в тях тежат причините. Никога не сме казвали, че първо даваме и след това получаваме. Воденето на договаряния е развой, който Народното събрание не може да споделя на изпълнителната власт по какъв начин да ги прави. Ако сходно решение ще ни вкара във война, не трябваше ли да свикате съвещателен съвет и да ни обясните рисковете от влизането във война “, опита се да изясни Иванов.

„ Още февруари превантивно свиках съвещателен съвет и 5 часа се убеждавахме тук, че би трябвало да се превъоръжи армията. Четири консултативни съвета съм направил Националната сигурност не търпи аматьорски тълкования. Водил съм диалози на разнообразни равнища, в това число с президента на Словакия. Словашките въоръжени сили нямат достъп до дадените им комплекси, те не са техни. Ако заявим подобен комплекс, би трябвало да създадем един комплициран комплекс, който ще отнеме най-малко три години, с цел да дойдат комплексите у нас. Въоръжените сили за извънредно комплициран организъм “, съобщи му Радев.

„ Ще изтъквам сътрудника ви Иво Мирчев: „ Нидерландия е подготвена да подари на България Ф-16, в случай че подарим МиГ-16 на Украйна. Правителството би трябвало да започва този развой, в случай че мисли за модернизацията на армията, а не служи на Путин.  Трудно ми е да си показва, че депутат е родил това.  Вие управлявахте съвсем 8 месеца и то в интервал на военна рецесия. Какво направи държавното управление ви за тази рационализация? Какво придвижи и направи “, попита той.

„ Радвам се, че проекторешението беше разисквано с Министерство на защитата. Питате какво сме създали – това, което мога да кажа е, че беше незадоволително. Изненадвам се от този диалог, тъй като сме съидейници в това въоръжаването на армията ни да е приоритет “, сподели Иванов.

Радев се обърна към Иванов, заявявайки, че не може да упрекват служебното държавно управление и изброи няколко неща, които то е направило, с цел да поддържа националната сигурност на страната ни. Той продължи да цитира Мирчев.

„ Шом не сте създали нищо за армията в последните 8 месеца, това прави ли ви русофили и путинофили. Това рефлектира и върху армията “, сдъвка го Радев.

Ако знаехме, че ще разясняваме фейсбук постове, щяхме да се подготвим. Когато споделям, че сме упорствали за трайно нарастване за пари за армията, е било тъй като в действителност сме разбирали всички детайли, свързани с инвестицията в човешкия капитал. Що се отнася до путинофили, не считам, че сме атакували управлението на служебното държавно управление, в противен случай. Радвам се, че имаме добър разговор. Искали сме оставката на министъра на енергетиката, тъй като е несъответстващ “, отговори съпредседателят на Демократична България.

„ Излишно е да се демонстрира тази свръх сензитивност. Що се отнася до това, че апелите за България да поддържа позиция на оптимално едва присъединяване в напъните на нашите съюзи за съответен отговор, още от 2014 година, това е обективно и обслужва ползите на Путин. Нашето държавно управление се е колебаело, поради комплицираната си структура. Нашата позиция е известна и е била ясна от самото начало. Путин има интерес от една разединена Европа, върху която да постанова волята си “, добави несъответстващо той.

„ Ако имате информация, че някое деяние на България, може да ни вкара във война, трябваше незабавно да свикате КСНС. Не разбирам какъв брой работлив е този диалог. Това е закъсняло, само че не с 8 месеца, а няколко години. Путиновата експанзия е нещо, на което би трябвало да бъде даден отговор. Трябва да бъде еднопосочно заклеймяване. Разкачни позиции не са в полза на България. Квалификации мога да изтъквам, в това число по какъв начин ни нарекохте „ военнолюбци “. Политика се прави със пристрастеност и всеки може да прекали “, сподели още Иванов.

„ Към националната сигурност държа да се отнасяме отговорно и всевъзможни тълкования и разсъждения не оказват помощ изрично. За да стигнем до тук и да водим този диалог, доста неща са се натрупали. Аз жигосах войната и постоянно е било по този начин, само че би трябвало да има ориентировка. Вие заклеймихте моята позиция, че не подписах една декларация за присъединение на Украйна към НАТО, само че вие проследихте ли какво се случи с нея “, попита Радев.

„ Не, само че България би трябвало да е със своите съдружници. Войната не стартира на 24 февруари, а 2014 година. Имаше анексия на Крим, която показваше накъде отива съветската експанзия “, сподели Иванов.

„ Крим е съветски “ е една фраза, която тежи на българската политика. Мисля, че по кардиналните въпроси за вложение в защита и позицията в путинската експанзия, можем да гледаме в една посока.

Анексацията на Крим е в нарушаване на интернационалното право. От къде изхвърчат съветските ракети? От Крим. Това е справедлива действителност и в случай че не се одобри, ще се отслаби противодействието на Украйна. Считайте го от оперативна позиция. Декларацията беше изрично отхвърлена от управлението на НАТО и споделиха да не се занимаваме с тази тематика, с цел да не въвличаме НАТО във война с Русия. Не го приемайте персонално, само че това е моя стилна работа в цялата ми кариера – да пазя своите хора. Мен ме оставете, само че когато се нападат хората към мен, аз не мога да мълча “, заключи Радев.

Той напомни на Иванов, че е приключил две американски академии, а специалистите на Демократична България са приключили руски академии.

„ Вижте къде са работили вашите хора. Вредят ви в доста връзки “, посъветва президентът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР