В парламента бе валидирана пощенска марка по случай 175 години

...
В парламента бе валидирана пощенска марка по случай 175 години
Коментари Харесай

Пощенска марка по повод 175 години от рождението на Христо Ботев бе валидирана в НС

В Народното събрание бе валидирана пощенска марка по случай 175 години от рождението на Христо Ботев.

Това е част от поредицата прояви във връзка годишнината, с които отдаваме своята респект към поета бунтовник, на неговото дело, безсмъртния му героизъм, съобщи заместник- ръководителят на НС Никола Минчев. Поколения българи се прекланят пред него и свързват името на Ботев с копнежа за свободата и себеотдаването пред своя народ, със саможертвата, само че и креативния талант, поетичното майсторство и жар, посочи той. Независимо от епохата и превратностите на времето той е нашата горделивост, само че и духовна упора,извор на самочувствие, само че и мерило за национализъм и следване на националния блян, съобщи Минчев.

Той уточни още, че Христо Ботев е измежду забележителните персони в международната история, които съчетават храбър живот с огнено слово и излизат отвън мащабите на своето време. Според Минчев той ни е оставил завета да пазим нашите полезности, да пазим и отстояваме свободата, да се стремим към пълноправие и правдивост. Ботев ни завеща своята чиста обич към отечеството и бащиното огнище и своята религия в по-доброто бъдеще на нашия народ, да бъдем правилни на неговите завещания през днешния ден значи да бъдем единни в отстояването на националните ползи, сподели още заместник-председателят на Народно събрание.

Заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски посочи, че особено място в алеята на славата на филателията има Христо Ботев. Той е първият български стихотворец и бунтовник, който излиза на пощенска марка преди повече от 100 години. Наследникът на Христо Ботев Боян Ботев също участва на събитието.

По-късно от Министерството на превоза и известията предоставиха повече информация за валидираното през днешния ден пощенско-филателното издание. Художник е Емилио Бората. Той е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своя креативна интерпретация на признака на българската мощ и борбеност - лъвът.

Министерството е предоставило краткотрайно на Народното събрание поредност от отдадени на Ботев марки от последните десетилетия. Те ще бъдат изложени в коридорите на Народното събрание за седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР