В Париж започна шествие на жълтите жилетки в подкрепа на

...
В Париж започна шествие на жълтите жилетки в подкрепа на
Коментари Харесай

Шествие на „жълтите жилетки“ в Париж в подкрепа на пострадалите при демонстрациите

В Париж стартира шествие на " жълтите жилетки " в поддръжка на потърпевшите по време на демонстрациите на протестното придвижване, съобщи ТАСС, като се базира на телевизия Бе Еф Ем. По данни на държавното управление над 2000 души са били ранени от началото на протестните акции на 17 ноември предходната година, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Това е дванадесетата поредна събота, в която " жълтите жилетки " излизат по улиците на Париж и други френски градове, показва Франс прес.
 БГНЕС
Неколкостотин стачкуващи потеглиха от площад " Феликс Ебуе " в Дванадесети регион на Париж към Площада на Републиката.
 
Така нареченият " бял марш " е в символ на взаимност с потърпевшите по време на протестните прояви на " жълтите жилетки ", като в него вземат участие 30 от ранените стачкуващи. Сред тях е и неофициалният водач на придвижването Ерик Друе Жером Родригес, който бе ранен в главата при конфликт сред полицията и стачкуващите на Площада на Бастилията преди седмица.-->
 
Много от " жълтите жилетки " носят плакати с надписи " Край на полицейското принуждение ".
 БГНЕС
Демонстрантите упорстват полицията да спре да употребява специфични устройства за изстрелване на гумени патрони и гранати, за които се твърди, че предизвикват съществени пострадвания и които са неразрешени в множеството европейски страни. Жером Родригес бе ранен в окото точно с такова устройство.
 
Твърди се, че общият брой на тежко ранените в очите стачкуващи е 20 души, като по-голямата част от тях са изгубили око. Част от останалите " жълти жилетки " на днешния митинг носят превръзки на очите в израз на взаимност с ранените.
 БГНЕС
Държавният съвет на Франция бе сезиран по въпроса с използването на специфичните устройства и през вчерашния ден постанови, че рискът от принуждение по време на демонстрациите основава нуждата на силите на реда да им бъде разрешено да ги употребяват. Решението на съвета бе разкритикувано от " жълтите жилетки ".
 
Френският външен министър Кристоф Кастанер призна през вчерашния ден, че специфичните устройства са в положение да нанасят съществени пострадвания. Кастанер даде обещание наказания в случай, че силите на реда превишат правата си, като Генералният инспекторат към френската полиция е почнал 116 следствия на сходни случаи. Въпреки това министърът акцентира, че полицията има право да употребява устройствата против основателите на вълнения.
 
" Ако нямаше разграбени магазини, издигнати барикади, изгорени коли и опустошени здания, в случай че законът беше спазван, нямаше да има и ранени ", акцентира Кастанер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР