В пълна зала се проведе VI годишен форум за отговорно

...
В пълна зала се проведе VI годишен форум за отговорно
Коментари Харесай

„Отговорно производство и търговия” – Промени в действие

В цялостна зала се организира VI годишен конгрес за отговорно произвеждане и търговия на списание,,Мениджър ”. На 28 март  в границите на три панела се разискаха и показаха значими заключения и наблюдения по настоящи тематики за бранша.

Форумът беше открит с диалог със зам.-министъра на земеделието и храните в оставка Александър Йоцев . „ Бизнесът с храни - от суровините до трапезата - стъпва върху сигурност, качество и резистентност. В устойчивостта намират място цените и достъпността до храната и доверието на обществото в тази резистентност. Само тогава имаме доверие в пазара, в операторите, в продуктите “, съобщи той. „ Бизнесът има интерес да създаде качествена безвредна храна, която да стигне до пазара. Държавата не бяга от този надзор - тя го надгражда ", добави Йоцев. 

Българската организация за сигурност на храните се грижи за това храната да е безвредна и да дава отговор на това, което производителят е оповестил, че е на етикета. Смятам, че храната на нашия пазар е безвредна ", разяснява и Яна Иванова, изпълнителен шеф на сдружението,,Храни и питиета България ".

Относно БДС стандартите, тя и зам.-министър Йоцев се сплотяват към мнението, че има потребност от оптимизация и възобновяване на стандартите, като този развой следва да влезе в ход.

,,Българските производители за нас са приоритет ", показа Красимир Белчев, специалист,,Договорно произвеждане "  в Kaufland България.,,Чрез нашата стратегия Кауфланд поемаме ангажимент да изкупим продукцията на производителите, още преди тя да е засята в земята. Това дава проследимост на бизнеса да реализира своята продукция. В същото време предоставяме на нашите клиенти повече българска стока. 

Снимка: Николай Дойчинов

По време на полемиката беше обиден и въпросът за цените на продуктите в магазините у нас. Какви разновидности за ценови облекчения търси и ползва водещ международен производител в сектора с храни и питиета, описа Петя Маркова, управител комерсиално развиване в,,Нестле България ". ,,Усилията ни са ориентирани към оптимизация на веригата по доставките. Опитваме се с тази оптимизация натискът върху цените да не се придвижи напълно върху потребителите. Опитваме се да избегнем повишаване на цените. Съвсем лимитирано ценово нарастване беше подхванато при започване на годината и търсим разновидности да не продължаваме в тази посока ", уточни тя. 

Какво се случва с одобрените стандарти у нас и предпазени наименования за генезис, разяснява Богомил Николов , изпълнителен шеф на Българската национална асоциация,,Активни консуматори ". Краткият потребен съвет от него гласи,,Когато не разбирате какво написа на етикета, не го купувайте! “. Въпросът е по какъв начин да накараме контролния орган да е задоволително отворен към жители, майки, публицисти, да отиде да ревизира подозренията и всички да са спокойни. За момента това е недостиг в България, означи той.

Потребителското преживяване постоянно е преди всичко. Зад този принцип застанаха участниците във втория панел „ E-commerce - стойност непременно “. Разговорът стартира с презентация на Жанет Найденова, ръководител на Управителния съвет на Българска Е-комерс асоциация. Тя показа новите благоприятни условия и провокации за електронната търговия в България. „ В вероятност b2b електронната търговия ще надмине размера на пазара на b2c в международен мащаб през идващите 3 години и бизнесът към този момент би трябвало да е подготвил тактиката си за това “, показа тя.

Снимка: Николай Дойчинов

Модераторът на панела Никола Илчев, създател на Balkan eCommerce Summit, засегна въпроса за софтуерните промени в онлайн продажбите през последните години и попита по какъв начин бизнесът може да се възползва от тях.

„ Най-големите софтуерни вложения и провокации в електронната търговия са планувани към бързо деяние, застраховане на сигурност (на банковите преводи и на самите платформи), отбрана на персоналните данни “, разяснява Георги Костов, ръководещ съучастник в GombaShop. „ Ако някой счита, че ще направи страховит взрив единствено тъй като е в електронна среда, това не е правилно. Има доста неща, с които би трябвало да се съобразяваш. Потребителското преживяване е най-важното, без значение дали си онлайн, или офлайн “, добави той.

„ Нещо, с което всеки един бизнес може да изпъкне, е да види къде са слабите страни на неговите съперници и по какъв начин той може да направи нещата по друг метод “ счита Иван Александров, създател и изпълнителен шеф на eBag. Той съобщи, че когато приказваме за повишение продажбите онлайн, хората неверно се насочват към това по какъв начин маркетингът да е по-лъскав, като в последна сметка това не носи повече облаги.

Трети панел, модериран от Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ",  беше на тематика „ Експортната мощ на България “.

Снимка: Николай Дойчинов

Трудно България може да се назова експортна стопанска система, съобщи доцент доктор Щерьо Ножаров, стопански консултант към Българска стопанска камара.,,България прави към 80 патента годишно. Румъния и Хърватска вършат 300 патента годишно, Германия и Франция - към 1200 патента годишно. Бизнесът ни няма достъп до нововъведения и патенти. Имаме 10 пъти по-нисък иновационен достъп от сравними страни, които са национално произвеждане ", уточни той.

,,Фикосота " е експортна компания. От доста време България е дребна част от бизнеса на " Фикосота ", тъй като вътрешният пазар не е задоволително огромен, а една компания, която има упоритости да се развива, тя не може да се развива единствено на вътрешния пазар и рано или късно се изправя пред нуждата да излезе на открито ", каза  Илина Лилова, основен действен шеф във,,Фикосота ". 

,,Ние сме избрали този път да наложим българското произвеждане и това ни оказа помощ да вдигнем равнището на доверие. В Източна Европа ние сме водачи. Участваме на най-големите изложби и си мерим силите със международните марки. Предизвикателството пред нас е стъпване на европейските и международни пазари, където има компании с дългогодишни обичаи. Предизвикателство е и имиджът на България, споделя Драгомир Кузов,   създател и изпълнителен шеф на DRAG Bicycles.

,,Ние сме най-големият производител на етерични масла в Европа. България има извънреден капацитет заради няколко аргументи. Една от тях е, че има доста източно маслени растения, имаме университет, откъдето излизат експерти по дестилационния развой, и технически университети, откъдето излизат инженери, които основават оборудването ", акцентира Пламен Николов, член на УС на Сдружението на производителите на етерични масла " Дестилирано в България ".

***

Ексклузивен сътрудник: .

С поддръжката на:  .

Имиджов сътрудник:  .

Институционални сътрудници:
  .  

Медийни сътрудници:  .  

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР