В открити води полетата водорасли са местообитания за някои видове

...
В открити води полетата водорасли са местообитания за някои видове
Коментари Харесай

Огромни маси водорасли се носят из Атлантика

В открити води полетата водорасли са местообитания за някои типове риби и ракообразни и всмукват въглероден диоксид, отбелязва NBC News. Но океанските течения тласкат избуялата водна флора на запад и я натрупат по плажовете в Карибите, Мексиканския залив и Флорида. Местните управляващи се притесняват, че ще настъпи безпорядък в крайбрежните екосистеми, а гниенето на водораслите ще наруши качеството на водата и въздуха.

Плаващите маси от типа Sargassum се натрупват в Саргасово море в Северния Атлантик, а Гълфстрийм ги разнася из Атлантическия басейн. Огромни купчини нормално се изхвърлят на брега в Южна Флорида през май, само че плажовете в Кий Уест към този момент са залети с водорасли, до момента в който най-известните мексикански курорти на полуостров Юкатан, Канкун, Плая дел Кармен и Тулум, чакат през идващите дни натрупването на до метър саргасум.

Освен екологичните вреди, могилите водорасли може да застрашат сериозна инфраструктура – да блокират яхтени пристанища, да запушат клапани на електроцентрали или да задръстят съоръжения за...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР