В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО

...
В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО
Коментари Харесай

Захарова: Москва и Минск не нарушават Договора за неразпространение на ядрените оръжия

В отговор на продължаването на взаимните нуклеарни задачи на НАТО Москва и Минск укрепват сигурността си, без да нарушават Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО), съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова пред ТАСС.

Руският президент Владимир Путин съобщи в понеделник, че съветската страна ще продължи да образова екипажи за самолетите на беларуските военновъздушни сили, които към този момент са преоборудвани за носене на нуклеарни бойни глави. " Мерките, изразени по време на срещата на президентите на Русия и Беларус за гарантиране на сигурността на съюзната страна, са насилствен отговор на целенасоченото развиване на дългогодишната процедура на така наречен взаимни нуклеарни задачи на НАТО ", изясни Захарова. Тя акцентира, че отговорите на Русия и Беларус " се извършват при прецизно съблюдаване на отговорностите по ДНЯО ".

" На този стадий става дума единствено за прекачване на Република Беларус на двойно оборудвани комплекси " Искандер-М " с ракети с стандартно базиране, както и за даване на техническа опция на някои беларуски самолети Су-25 да носят нуклеарно оръжие. При това не се възнамерява предаване на технологии за преоборудване на самолетите в носители на нуклеарно оръжие ", се споделя в коментара на Захарова.

Затова, съгласно нея, страните не имат намерение да оборудват физически беларуските системи с нуклеарни бойни глави или да реалокират такива бойни глави на територията на републиката. Освен това в Беларус не се планува основаването на уреди за предпазване на нуклеарни бойни глави, те ще продължат да бъдат съсредоточени в централните хранилища на територията на Русия ", а образованието на беларуските военнослужещи ще се прави в съветски образователни центрове по стратегии, " изключващи въпросите за употреба на нуклеарни бойни глави ".

" В бъдеще ще обвържем стъпките си с дейностите на страните от НАТО във връзка с съюзната страна. Запазваме си правото да предприемем спомагателни ограничения за гарантиране на сигурността на Русия и Беларус при положение на изостряне на съответните закани. Във всеки случай решението по отношение на нуклеарното съоръжение на беларуските системи и изключително по отношение на хипотетичното му потребление може да бъде взето единствено от президента на Русия ", съобщи представителят на външното министерство.

Тя посочи, че НАТО прави огромна рационализация на американските нуклеарни бомби и техните носители, които се употребяват в границите на взаимните нуклеарни задачи, и също по този начин усилва интензивността на съответните учения. " Антируският темперамент на тези действия не е прикрит. Това е извънредно отрицателен фактор, защото въпросните нуклеарни оръжия са способни да поразяват цели на съветска територия в къс период след заповедта ", добави Захарова./БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР