В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО

...
В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО
Коментари Харесай

Захарова: Москва и Минск ще укрепят сигурността си, без да нарушават Договора за неразпространение на ядрените оръжия

В отговор на продължаването на взаимните нуклеарни задачи на НАТО Москва и Минск ще укрепят своята сигурност, без да нарушават Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО), съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова пред в. " Комерсант ", предават съветски медии.

По време на визитата си в Беларус в понеделник съветският президент Владимир Путин сподели, че Москва ще продължи да приготвя екипажи за самолетите на беларуските военновъздушни сили, които към този момент са преоборудвани по този начин, че да могат да носят авиационни муниции с нуклеарни глави. 

" Мерките за гарантиране на сигурността на Съюзната страна, които бяха огласени в хода на срещата сред президентите на Русия и Беларус, са насилствена реакция на целенасоченото развиване на дългогодишната процедура на по този начин наречените взаимни нуклеарни задачи на НАТО ", сподели Захарова. Ответните ограничения на Москва и Минск ще бъдат " в строго сходство с уговорките по ДНЯО ", добави тя.

" На този стадий става дума единствено за прехвърлянето на двойно оборудвани комплекси " Искандер-М " с ракети с стандартно базиране в Беларус, както и за обезпечаването на техническа опция някои от беларуските самолети Су-25 да носят нуклеарно оръжие. В същото време не се възнамерява прекачване на технологии за превръщането на самолетите в носители на нуклеарно оръжие ", изясни Захарова.

Тя посочи, че не двете страни нямат желание да оборудват физически беларуските системи с нуклеарни бойни глави или да трансферират сходни оръжия на територията на Беларус. Не се планува и основаването на хранилища за нуклеарни бойни глави в Беларус " Те ще продължат да бъдат съсредоточени в централни хранилища на съветска територия ", а образованието на беларуските военнослужещи ще се организира в съветски образователни центрове по стратегии, които " изключват въпросите за потреблението на нуклеарни бойни глави ".

" В бъдеще ще обвържем ходовете си с дейностите на НАТО по отношение на Съюзната страна. Запазваме си правото да вземем спомагателни ограничения за гарантиране на сигурността на Русия и Беларус при положение на изостряне на съответните закани ", сподели още говорителката на съветското външно министерство. Тя уточни, че решение за нуклеарното съоръжение на беларуските системи, както и за хипотетичното потребление на сходни оръжия може да бъде взето единствено от съветския президент.

Захарова означи, че НАТО прави широкомащабна рационализация на американските нуклеарни бомби и на носителите им, като в същото време ускорява интензивността на обвързваните с тях учения. 

Готовността за разполагане на нуклеарни оръжия на територията на Съединени американски щати беше оповестена от Полша, която се стреми да взе участие пълноценно в взаимни нуклеарни задачи. Това би означавало появяването на натовски нуклеарни оръжия на границите на Съюзната страна, предизвести Захарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР