В отговор на предизвикателства вследствие на пандемията, свързана с COVID-19,

...
В отговор на предизвикателства вследствие на пандемията, свързана с COVID-19,
Коментари Харесай

Фонд на фондовете кани банките да кандидатстват за нов ресурс

В отговор на провокации в резултат на пандемията, обвързвана с COVID-19, държавното управление на Република България създаде и започва Програма „ Възстановяване “ (Програмата), съставляваща портфейлна гаранция, която да разреши на банките в страната да ускорят даването на нови заеми в поддръжка на предприятията в страната.

Поради огромния интерес на предприятията и бързото договаряне на ресурса, както и при отчитане продължаващата нужда от възстановяване на достъпа до финансиране на българския бизнес, Фонд на фондовете (ФнФ) предлага на всички банки в България опция за кандидатстване за нов запас по Програма „ Възстановяване”. Средствата са от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година, с финансиране като част от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19 по линия на „ REACT-EU “ пo предпочитана ос 6 „ Възстановяване на МСП “. Общият размер на спомагателния запас, който Фонд на фондовете ще показа по Гаранционния инструмент възлиза на: 96 170 000 лв..

Целта на Програмата, по която продължаваме да работим, е улеснение достъпа на бизнеса до заеми за възобновяване на активността. Предприятията ще имат опция да получат пресен финансов запас, главно за облекчаване на настоящите си потребности от ликвидност, само че също и за нови вложения, промяна и напредък. Условията на гаранцията подсигуряват заемите да бъдат отпускани в къси периоди, с минимална административна тежест и без нужда от материалното им застраховане.

ФнФ ще поеме до 50% от кредитния риск на банките сътрудници, произлизащ от основания от всяка от тях портфейл от нови заеми за МСП, с покритие на гаранцията от 80% за всеки самостоятелен заем.

Параметрите по Програма „ Възстановяване “ са следните:

- Достъп до бизнес заеми на възможни Български МСП с най-малко 3-годишна история;

- Без условие за материални обезпечения; негарантиран заем, като се изключи персонални гаранции, предоставени от собствениците;

- Получаване на утвърждение и опция за асимилиране в съкратени срокове;

- Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;

- Разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца;

- Минимизиране на административната тежест за клиента;

- Възможност за приемане на финансиране до 3 млн. лева, само че не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 година, съгласно това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, избран по de minimis.

Всички финансови институции с годен банков лиценз и позволение за даване на заеми могат да се включат в процедурата за избор на сътрудници за реализацията на спомагателните средства предоставени от Фонда на фондовете до 18 часа на 25 октомври 2021 година Цялата документи може да бъде открита на интернет страницата на ФнФ.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР