В отговор на политиката за прозрачност, която е един от

...
В отговор на политиката за прозрачност, която е един от
Коментари Харесай

2 пъти повече са платените от реалните хоспитализации с К19 призна НЗОК: откраднат поне милион - slava.bg

В отговор на политиката за бистрота, която е един от целите на шефа на НЗОК, проф. Салчев, НЗОК разгласява постоянно доклади за всички действия, които заплаща, включително и за Ковид. Някои от докладите, обаче са леко смущаващи и въпреки че касаят една и съща активност се разминават доста.

Такъв е казусът и с регистрираните хоспитализации и клинични пътеки за Ковид-19, написа уеб сайтът Право и Здраве на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето с създател някогашния заместник-министър за опазването на здравето и ексдепутат от сините доктор Стойчо Кацаров.

Първата оповестена информация на касата съдържа информация за март, април и май (до 24-ти) и се отнася за брой случаи по клинични пътеки, по които са декларираните за възнаграждение суми от лечебните заведения за изписаните пациенти, приети в болница с COVID19.

Според справката, броят случаи по КП свързани 1087 за интервала март- 24 май.
Според втора информация - общият брой регистрирани към НЗОК случаи на наложително обезпечени лица с Covid 19 за интервала от 01.03.2020 година до 31.07.2020 година е 3312. Ако извадим от общият брой 3312, тези регистрирани до края на май -1087 КП, би трябвало да получим броят за юни и юли - 2225 КП общо.

НЗОК обаче е разгласила още една информация за броя хоспитализации по КП за юни и юли, включително и за пациенти с Ковид. съгласно която през месец юни броят на приетите в болница с Ковид 838, а през юли - 205 или общо за юни и юли 1043.

Така от сравнението сред двете информации, излиза, че броят на случаите по кп е почти два пъти по-голям от броя на хоспитализациите. Или за 1 хоспитализация са регистрирани към 2 КП при пациенти Ковид съгласно справките на НЗОК.

Друг вид за разчитане на иформацията е, че в случай че приемем, че броят на приетите в болница през юни и юли е 1043, както са написали НЗОК на 5.8.2020г., то тогава или справката за първите три месеца не е точна или през изчезналите в доклада 6 дни (от 24 до 30 май) са приети в болница по КП над 1000 пациента, което е даже теоретично невероятно.

Възможно е да има разлика и сред изписаните и приетите в болница пациенти в справките.
Единният информативен портал не дава информация за общият брой на пациентите минали през болница с струпване. В това отношение информацията е динамична и виждаме единствено моментна картина на приетите в болница и защото не знам и какъв брой от „ излекуваните “ са били асимптоматични и не са били в болница, то тази информация е на процедура непроследима.

Единствения източник е НЗОК, от която обаче, в резултат на политиката на бистрота все по-ясно прозира, кадрова непросветеност. Дори и да има пояснение за разминаването с близо една трета от всички приети в болница следва то е да е в детайли упоменато поради, че информацията се дава за жителите и е единствената налична по този индикатор.

От нея също по този начин съдим и за това каква е тежестта върху здравната система от началото на пандемията и в кои области е съсредоточена както и за % приети в болница от всички инфектирани.

Снимка: БГНЕС
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР