В отговор на катастрофалната изборна нощ, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия

...
В отговор на катастрофалната изборна нощ, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия
Коментари Харесай

Шефката на германските социалдемократи няма да подава оставка след разгрома

В отговор на пагубната изборна нощ, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) настоя за нов, по-настоятелен метод в тяхната коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и алармираха, че скоро може да е време да излязат от обединението, оповестява " Ройтерс ".

Социалдемократическата партия претърпя двойно оскърбление на вчерашните избори. Победени в районния избор в северната провинция Бремен за първи път от 73 години, те също видяха техния дял от гласовете да се намалява с повече от 11 пункта до 15,8% на европейските избори, губейки от Зелената партия.

Загубите породиха неодобрение измежду мнозина членове на социалдемократите, които желаят да изоставен ръководещата коалиция с канцлера Ангела Меркел. Те желаят партията да се възвърне в съпротива и да преоткрие своите леви корени.

В позиция, публикувана през днешния ден, заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер, водачът на младежкото крило на ГСДП Кевин Кюхнерт и депутатът Матиас Мирш акцентират, че на гласоподавателите им е пристигнало до гуша от неналичието на изясненост от партията.

" Нуждаем се от... смелостта уверено да поправяме нашия курс, където е належащо. За нашата работа в огромната коалиция това значи ГСДП без боязън ", споделят те.

Те са се въздържали намерено да призоват за излизане от обединението с Меркел, само че са дали да се разбере, че търпението им понижава.

" Голямата коалиция има последна дата: най-късно през септември 2021 година, а в случай че е належащо, и по-рано. Не сме се подписали за (дългосрочен) абонамент с консерваторите ", допълват тримата.

Лидерът на ГСДП Андреа Налес, под мощен напън да реализира избирателен триумф или да загуби работата си, се опита да сплоти редиците си на вчерашните избори, като даде ясно да се разбере, че има намерение да остане в обединението и да упорства за повече обществени политики.

След като пое властта доскоро повече от година, обединението на Меркел беше наранена от вътрешни битки. Миналата година обединението беше пред раздробяване след спор по отношение на политиката за мигрантите и уволнението на началника на контразузнаването. Сега партиите в обединението спорят за пенсиите.

ГСДП ще преразгледа обединението до края на годината. Всеки ход за евакуиране може да провокира предварителни избори или до възможна нова коалиция. Още три провинциални избора са планувани преди този момент, всичките в провинции в някогашната комунистическа Германска демократична република, където крайнодясната " Алтернатива за Германия " е най-силна.

Междувременно Налес съобщи, че няма да подава оставка.

Неделя беше " повратна точка " за партията, настоя Налес, допълвайки: " Сериозността на ситуацията е ясно за всички. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР