В отговор на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази

...
В отговор на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази
Коментари Харесай

Радев отговори на ПП-ДБ: Президентът издава указ за премиер, не за структура и състав на МС!

В отговор на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази с настояването на парламентарната група на ПП-ДБ да отдръпна своя декрет, който изпрати през днешния ден до Народното събрание по отношение на конституционната процедура по член 99, прессекретариатът на президента Румен Радев осведоми:

В сходство с Конституцията при получен изпълнен изследователски мандат за сформиране на държавно управление президентът издава декрет, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от съответната парламентарна група.

Указът на президента по член 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предложение за гласоподаване от Народното събрание е експлицитна отговорност на претендента за министър-председател.

 

По-рано през днешния ден Мария Габриел върна първия изследователски мандат за сформиране на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група.

По-късно вечерта от ПП-ДБ приканиха президента да отдръпна указа си за гласоподаване на държавното управление:

" Г-н президент, половината от хората, които са посочени от Вас като претенденти за министри, не са давали единодушие за това. При това състояние има риск да участвате в нарушение на Конституцията. Призоваваме Ви: оттеглете си указа ", съобщи Атанас Атанасов, очевидно непознавайки нормите на Конституцията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР