В основата на решението на Албания за признаване на българското

...
В основата на решението на Албания за признаване на българското
Коментари Харесай

Учен-етнолог е с основен принос за признаването на малцинството ни в Албания

В основата на решението на Албания за признание на българското малцинство стои академик от Българска академия на науките , оповестиха от Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките.

Доц. доктор Веселка Тончева посвеща цяло десетилетие (2007-2017 г.) на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско.

Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници изявленията, дестки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-много оповестените три елементи от поредицата " Българите от Голо Бърдо, Албания " (през 2009, 2011 и 2016 г.), в които тя показва историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.

Събраното познание освен остава за поколенията, само че и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент , с цел да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания - акт, който трябваше да се случи доста от дълго време.

 Признаха българското малцинство в Албания
Признаха българското малцинство в Албания

Признатите малцинства в Албания са към този момент 9

Нашите сънародници живеят като албански жители към този момент 104 години (от 1912-1913 г.). Едва през днешния ден обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доцент Веселка Тончева, които посредством проучванията си поддържат връзка с българите в Албания.

 Снимка 317921
Източник:

Принос за този триумф имат освен политиците, само че и научната общественост , и персонално Веселка Тончева, показват от института.

Причина за активирането на българската дипломация в тази посока стават точно персоналните срещи на доцент Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки. Още от началото на своите теренни проучвания в Албания преди 10 години тя сигнализира българските институции и политици за потребността от признаването на българското малцинство от Албания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР