В опит да забавят спада на юана, китайските власти определиха

...
В опит да забавят спада на юана, китайските власти определиха
Коментари Харесай

В Китай се стреснаха от спада на юана

В опит да забавят спада на юана, китайските управляващи дефинираха по-голям диапазон за търговия на валутата на страната, което разреши на притежаваните от страната банки да се намесят на пазара продавайки долари, написа Ройтерс.

Юанът се намали с към 4 на 100 по отношение на спрямо американските пари в границите на последните два месеца на фона на отслабващо потребителско доверие и усложнения на имотния пазар. След интервенциите китайската валута отскочи с към 0,4 на 100 във вторник, най-сериозното му нарастване от съвсем две седмици.

Според Ройтерс, който се базира на четирима души, осведомени с хода на покупко-продажбите, държавните банки са продавали долари, с цел да купуват юани на офшорния спот пазар, като наподобява, че валутата е съумяла да се възвърне до психически значимото равнище от 7,25 за $, допълват част от източниците.

Банките също са били дейни късно в понеделник като са повишили внезапно цената юана до затварянето на борсата, съгласно още двама трейдъри, което оказва въздействие върху формалното фиксиране на междинната точка на централната банка за юана на идващия ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Нивото от 7,25 остава основно, сподели един от източниците, добавяйки, че пробив на равнището може бързо да изпрати юана до дъна, следени за последно през 2022 година

Днес Народната банка на Китай (PBOC) дефинира междинна точка на курса на юана, която се отклонява от моделите за прогнозиране с най-вече от май.

Анализаторите споделят, че дейностите на централната банка и другите държавни търговски банки демонстрират публично безпокойствие от низходящата инерция на юана и че те биха могли да забавят, само че не и да спрат спада, като се вземат поради мрачните стопански вероятности. Държавните банки нормално работят от името на централната банка на страната на валутния пазар, само че те също могат да търгуват за себе си или за своите клиенти, добавя Ройтерс.

„ Те изпращат повече сигнали в този момент, че се усещат неудобно… и биха желали да забавят слабостта на юана “, споделя Мо Сион Сим, валутен пълководец в „ Банк ъв Сингапур “ (Bank of Singapore). „ Скоростта е прекомерно висока за техния усет. “

Юанът завърши понеделник на седеммесечно дъно от 7,2425 за $ и беше на 7,2105 при търговията през днешния ден следобяд.

Анализатори споделиха, че дейностите за прекъсване на спада на юана към момента не са толкоз твърди, колкото предходната година, когато регулаторите вкараха ограничения за поощряване на притока на капитал, само че може да са задоволителни, с цел да забавят продажбите.

През ноември китайската валута доближи 14-годишно дъно от 7,3280 за $, до момента в който юанът за външна търговия доближи рекордно ниско равнище от 7,3746.

През май централната банка на Китай (PBOC) разгласи, че ще подхваща дейности за ограничение на съмненията в обменните курсове.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР