В Омуртаг обявиха частично бедствено положение до 9 септември заради

...
В Омуртаг обявиха частично бедствено положение до 9 септември заради
Коментари Харесай

В Омуртаг обявиха частично бедствено положение заради липсата на вода

В Омуртаг оповестиха отчасти бедствено състояние до 9 септември поради липса на вода. Жителите излязоха през днешния ден още веднъж на митинг против безводието и настояха за съответни ограничения.

Михаил Михалев живее в къща в центъра на Омуртаг и разчита само на чешмата в двора, защото вода до третия етаж съвсем не стига даже в часовете, когато я има. От години мъжът е заставен да поддържа 200-литров запас, а за пиянство си купува.

Михаил Михалев: Хубаво е, че тази външна чешма постепенно тече, обаче пълним туби, бидони. Това е истината.

В някои обитаеми места в общината вода се подава един път на пет дни, а в Омуртаг - едвам за няколко часа през три-четири дни.

Гинка Захариева: Къщата ни няма контейнер за вода и единствено сме на кофи, канчета, бързовари. Когато има вода, ти не можеш да отидеш нито на посетители, нито да предприемеш нещо друго.

Славка Иванова: Прехвърлят се отговорностите от една институция на друга, а ние елементарните жители сме посредата. Много е мъчно без вода да се живее.

В началото на месеца след среща с министъра на районното развиване Андрей Цеков беше признат проект за решение на хроничната липса на вода, с която Омуртаг се бори от години.

Хората подозират, че Община Омуртаг не може да се оправи със дилемите, сложени от министерството, за решаването на казуса с безвoдието. Те упорстват част от рекомендациите да бъдат предоставени на ВиК Търговище. Към момента обаче от сдружението отхвърлиха коментар по тематиката.

Магдалена Славова, гражданско съдружие " Вода за Омуртаг ": Помпените станции на Омуртаг, които работят от системата Ястребино, не могат да превеждат водата, която идва от пречиствателната станция, защото тяхната функционалност не е възобновена. Те са благосъстоятелност на община Омуртаг и задължението е на община Омуртаг да ги вкара във функционална валидност. Те не съумяха да се оправят 9 месеца. Ние настояваме ВиК Търговище да извърши тези задания, защото демонстрираха, че имат желанието и потенциала да го извършат.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг: От страна на община Омуртаг всичко допустимо се прави за възобновяване на помпената станция. Подали сме документите в Eнергопро за 72-часови проби. Оттам като излезе мнение, по-късно ще съберем нужните документи от пожарна и други документи и тогава към този момент ще можем да имаме ток в помпена станция Първи напредък.

А до тогава от общината са създали искане за обезпечаване на бутилирана вода от държавния запас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР