В Окръжен съд - Добрич е започнало дело срещу двама

...
В Окръжен съд - Добрич е започнало дело срещу двама
Коментари Харесай

Двама младежи са предадени на съд за пазаруване с чужди банкови карти

В Окръжен съд - Добрич е почнало дело против двама младежи, упрекнати в непозволено прилагане на данни от непознати банкови карти и мъж, измамен под отговорност за пране на пари, оповестиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич.

Подсъдими са 21-годишен юноша с букви Н.Г. от София, 23-годишен с букви Д.Д. от Добрич и неговият татко - 52-годишен с букви И.Д. Срещу двамата младежи е повдигнато обвиняване за това, че в интервала септември - октомври 2013 година, при изискванията на продължавано закононарушение, са пазарували онлайн, като употребявали номерата на банкови карти, издадени от банки в Канада и Съединени американски щати, без единодушието на титулярите им.

Прокуратурата твърди, че подсъдимият столичанин е направил две поръчки на обща стойност 3356.28 лв., а добричлията пет - на стойност 2455.58 лв.. Поръчвани били портативни компютри, часовници, смарт телефон, външна страна за компютър и други Младежът от Добрич е измамен под отговорност и за това, че от 12 до 13 октомври 2013 година, на портативния си компютър, през програмата Скайп, е съхранявал и дал на друго неустановено досега лице информация за номерата на 34 годни банкови карти и данни за титулярите им. Срещу третия обвиняем е повдигнато обвиняване за пране на пари.

Прокуратурата твърди, че той е получил два парични превода в общ размер на 943 лева, за които е предполагал, че са добити посредством закононарушение. Според обвинителния акт подсъдимите младежи се срещнали в интернет и почнали постоянно да поддържат връзка. Добричлията имал достъп до уебсайт, от който вземал данни за кредитни карти на разнообразни лица от чужбина и с тези данни пазарувал онлайн. Под влияние на диалозите си с него и споделено от други консуматори в мрежата, софиянецът решил да направи същото.

При поръчките той употребявал данни на платежни принадлежности, до които получил достъп посредством интернет от неустановено при следствието лице. Към датата на осъществяване на закононарушението той е бил малолетен, само че съгласно прокуратурата е можел да схваща свойството и смисъла на осъщественото и да управлява постъпките си.

Държавното обвиняване твърди още, че бащата на младежа от Добрич е знаел, че синът му има достъп до противозаконни средства, тъй като в дома им се получавали скъпи артикули, за които младежът не разполагал с пари, защото бил възпитаник. От диалог със сина си мъжът схванал, че той има достъп до данни за кредитни карти на чужденци и с тези данни може да се пазари посредством интернет. Разбрал още, че в уеб страниците за електронна търговия съществува алтернатива за отвод на доставката, при която парите, заплатени за покупката се възвръщат по сметка на клиента. Синът му обаче нямал лична банкова сметка, нито банкова карта, по която можел да получава средства от отказани поръчки. Бащата дал данните от личните си банкови сметки и му разрешил да ги употребява.

Според обвиняването след това към сметките на бащата били ориентирани 943 лева, добити от отказани поръчки. Разследването на действията почнало, откакто от електронния магазин, от който младежите пазарували, забелязали, че поръчаната стока се заплащала посредством банкови карти, благосъстоятелност на непознати жители, след което се доставяла на едни и същи адреси в Добрич и София.

Производството е формирано по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, само че се гледа в Добрич, тъй като повдигнатите обвинявания против двамата добричлии са по-многобройни и по-тежки. Делото против тях ще се гледа задочно, защото двамата са напуснали страната, няма данни за завръщането им и местонахождението им е незнайно. В задочното произвеждане те ще бъдат представлявани от служебни бранители. Процесът ще премине по общия ред, с разпит на всички очевидци и движимости лица. Следващото правосъдно съвещание е планувано за 22 март 2019 година от 10.00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР