В Окръг Пирот е обявена епидемия от морбили, съобщава белградският

...
В Окръг Пирот е обявена епидемия от морбили, съобщава белградският
Коментари Харесай

Обявиха епидемия от морбили в Пирот

В Окръг Пирот е оповестена зараза от морбили, оповестява белградският вестник "Политика ", базирайки се на Института за публично здраве в Пирот. Причината за мярката е, че са регистрирани два епидемиологично свързани случая.

Призовават за незабавна имунизация след епидемията от морбили на Балканите

Вирусът на морбили е пристигнал у нас от Румъния

Първият е регистриран и доказан на 3 януари при дете на 10 месеца в детското поделение на общата болница в Пирот, а вторият - при здравна сестра, работеща в същото поделение.

При още три медицински сестри и една чистачка, която работи в детското поделение, има подозрения за болест, само че още не е доказано.

В момента се вършат разбори в института Торлак, а болните са изолирани в домашни условия. Всички здравни заведения в Пирот организират засилено епидемиологично наблюдаване за морбили и заради това е неразрешено визитата на пациенти в болничното заведение в Пирот.

В началото на годината бе регистриран един случай на морбили в община Димитровград при дете на възраст 14 години, което било лекувано в детската вътрешна клиника в Ниш.

От началото на октомври до през днешния ден в Сърбия и сръбските общини в Косово са регистрирани 1 255 случая на морбили. В института Торлак лабораторно са били доказани 627 случая на морбили. От затруднения, свързани с морбили, в Сърбия умряха трима души, написа вестник "Политика ".

В началото на януари Здравното министерство в България прикани родителите за незабавна имунизация поради епидемията на морбили на Балканите, където има и смъртни случаи. Само в прилежаща Румъния има над 100 случая на инфектирани предходната година

В Гърция сега има повече от 900 случая на заболели. В Македония и Сърбия също има случаи.

"За идна зараза не може да се приказва, тъй като едва ли ще я допуснем. Искаме да напомним и на персоналните лекари, и на родителите, да ревизират имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена”, прикани здравният контрольор доктор Ангел Кунчев.

Той изясни, че "като диагностика болестта не е мъчно, всеки доктор може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, само че има случаи на затруднения.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР