В ОДМВР – Кюстендил, група „Миграция“ , работи вече Пунктът

...
В ОДМВР – Кюстендил, група „Миграция“ , работи вече Пунктът
Коментари Харесай

Полезна информация за лицата с чуждо гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия и влезли на територията на Република България

В ОДМВР – Кюстендил, група „ Миграция “, работи към този момент Пунктът за даване на краткотрайна закрилаи регистрация .

Те могат да влязат на граничните ни пунктове с украински биометричен паспорт или с украински паспорт без биометричен чип, за който след 24.02.2022 година на съображение Кодекса на шенгенските граници е анулирано условието за виза.

Удължаване на безвизовия престой

Срокът на престояване на украинските жители, влезнали на територията на Република България с биометричен паспорт ипри изискванията на настоящия 90-дневен безвизов режим (в рамките на 6 месеца), може да бъде удължен по филантропични аргументи, свързани с изключителни условия, според член 27, алинея 2 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). Желаещите да продължат безвизовия си престой следва да подадат заявление в група „ Миграция “ в ОДМВР – Кюстендил,не по-късно от 14 дни, преди да изтече позволеният период на престояване по силата на безвизов режим. Бланка на заявката ще получат на място или могат да я попълнят авансово, като я изтеглят от Интернет страницата на дирекцияМВР.

В случай че не съществува опция да бъде обезпечено настаняване (подслон) от физическо/юридическо лице в Република България, може да се потърси подпомагане в Пункта за първичен банкет към регионалния шеф.

Украинските жители от български генезис могат да получат позволение за дълготрайно или непрекъснато престояване в Република България, ако имат подписан трудов контракт с български шеф за период по-дълъг от 6 месеца.

Предоставяне на краткотрайна протекция

Искане за даване на краткотрайна протекция с първичен период от 1 година/считано от 24 февруари 2022 година до 31 март 2023 г./ жителите на Украйна може да подадат личнов група „ Миграция “ в ОДМВР, облекчение при обработката на документите ще бъде и представянето на декларация от притежателите, дали заслон, за съответен адрес на престояване. На лицето, искащо краткотрайна протекция, ще бъде издадена регистрационна карта. Лицето, ползващо се от краткотрайна протекция, ще има следните права: оставане на територията на Република България, право на труд и професионално образование, на уместно настаняване или на средства за настаняване при нужда, на обществено подкрепяне, на здравна помощ при незабавни положения, както и право на свободно завръщане в страната на генезис.

За повече информация украинските жители, които са се открили на територията на Кюстендилска област, биха могли да посетят група „ Миграция “ към ОДМВР- Кюстендил, ул. „ Цар Освободител “ 12.

От през днешния ден,24.3.22 година, искане за даване на краткотрайна протекция жителите, напуснали Украйна заради военните дейности и открили се в Кюстендилско,могат да подават и в районно управление (на МВР) Дупница.

Информация за физически и юридически лица, предоставящи заслон само че чужденци

Физическо или юридическо лице, предоставило заслон на чужденец, следва в период до 3 дни документално да уведоми службата за административен надзор на чужденците или районно ръководство на Министерство на вътрешните работи (РУ на МВР) по местоположение – оповестява имената, датата на раждане, поданството, номера и серията на документа за идентичност на чужденеца.

Лицата, извършващи хотелиерска активност , са задължени при настаняване на чужденец, да го записват в регистъра по член 116, алинея 1 от Закона за туризма, в който вписват имената на чужденеца, посочени в паспорта или заместващия го документ за пътешестване, датата и годината на раждане, поданството, номера на паспорта или на заместващия го документ за пътешестване, както и интервала на пребиваването му в туристическия обект.

Ако непознатият жител не се яви персонално, съответното физическо/юридическо или лице, извършващо хотелиерска активност показва пред работа „ Миграция “ в ОДМВР или в съответното районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи по местожителство на чужденеца паспорта му или заместващия го документ. Попълват се две адресни карти по пример според приложение № 1 от Правилника за използване на Закона за чужденците в Република България и единият образец се връчва на лицето, предоставило заслон.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР