В обширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев

...
В обширното интервю, което премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Коментари Харесай

Зоран Заев: Аман, брате Каракачанов, не може да обичаш толкова Македония*


В обширното изявление, което министър председателят на Северна Македония Зоран Заев даде особено за Дойче Веле, става дума най-вече за връзките с България. Показателно е, прочее, че Заев се старае да произнася " България " и " българи ", вместо " Бугария " и " бугари ".

Пред Борис Георгиевски македонският министър председател моли за другарство, любов и съгласие сред двата прилежащи народа, написа българската редакция на Дойче веле.

" Най-добрият ни другар, този, който назоваваме брат, ни блокира "

" Ние сме положителни другари, приятелски нации. И двете страни желаят да видят всички Балкани дружно в Европейски Съюз, с отворени граници сред нас и България, през които жителите да пътуват свободно, да си сътрудничат и да построяват приятелство”, споделя македонският министър председател. Заев обаче показва, че казусът, довел до блокирането на договарянията за участие на страната му в Европейски Съюз, евентуално се корени в “опитите на българската страна да дефинира историята”. Министър-председателят на Северна Македония счита още, че историческите въпроси би трябвало да бъдат решавани от историци, а не от политици.

“Имаме прелестен договор”, споделя той за Договора за добросъседство, подписан сред България и Република Македония през 2017 година. Историята ни “обединява, това е нещо общо от предишното и посредством него градим мостове, съдействие и още по-голямо братство”. Но съществува и рискът “тази обща история, в случай че я създадем по-македонска или по-българска, да бъде ябълка на раздора и да основава конфликти”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР