В образователния процес въпросът дали трябва да се пишат оценки

...
В образователния процес въпросът дали трябва да се пишат оценки
Коментари Харесай

Трябва ли да се пишат оценки в училище на малките ученици?

В просветителния развой въпросът дали би трябвало да се пишат оценки на дребните възпитаници провокира разнообразни отзиви и диспути . Докато някои поддържат концепцията за въвеждането на оценки още от началните класове, други смятат, че това може да бъде спънка за психическото и просветително развиване на децата . В тази публикация ще проучим двете страни на въпроса и ще се опитаме да разберем дали оценяването е в действителност належащо за дребните възпитаници.

Поддръжниците на оценките акцентират, че това е :

  1. Подготовка за Бъдещето:

    • Защитниците на оценяването в началните класове аргументират, че това приготвя децата за по-нататъшното им обучение. Способността да се оправят с оценките може да им помогне да развият отговорност, самодисциплина и умения за учене.
  2. Оценката като Мотивация:

    • Някои учители смятат, че оценките служат като тласък за учениците. Постигането на положителни резултати може да бъде възнаградено и да поддържа мотивацията за учене.
  3. Измерване на Напредъка:

    • Оценките дават инструмент за премерване на самостоятелния прогрес на учениците. Те могат да оказват помощ на учителите и родителите да схванат къде се нуждае детето от спомагателна поддръжка.

Противниците на оценките за дребните възпитаници показват:

  1. Психологически напън:

    • Някои критици настояват, че оценяването на дребните възпитаници може да сътвори непотребен психически напън върху тях. Това може да докара до стрес и отвод от учене.
  2. Ограничаване на креативното мислене:

    • Поддръжници на свободното образование се притесняват, че оценките могат да лимитират креативното мислене и самодейността на децата, като ги насочват към чисто университетски достижения.
  3. Недостатъчна оценка на качествата:

    • В ранните години на обучение, учениците могат да демонстрират разнообразни способи на учене и креативен гении, които не постоянно могат да бъдат измерени с обичайни оценки.

Въпреки различията, съчетаването на оценки с самостоятелен и подобаващ способ за оценяване може да бъде ключът за сполучливо обучение на дребните възпитаници . При подобаващ баланс сред оценяването и поддържането на положителна просветителна среда, можем да създадем условия, които предизвикват освен академичното, само че и личностното развиване на децата.  

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР