В Областна администрация Сливен наградиха победителите в първото ученическо статистическо

...
В Областна администрация Сливен наградиха победителите в първото ученическо статистическо
Коментари Харесай

Наградиха победителите в първото ученическо статистическо състезание за инфографика

В Областна администрация Сливен наградиха спечелилите в първото ученическо статистическо съревнование за инфографика на тематика: „ Статистиката е занимателна. Официалните статистически данни през погледа на учениците “, проведено от Териториално статистическо бюро - Югоизток и Професионалната гимназия по стопанска система „ Проф. доктор Димитър Табаков “.

Идеята за надпреварата е на учениците от Икономическата гимназия в Сливен, които през 2022 година участваха в Европейска олимпиада по статистика. В надпреварата се включиха 53 възпитаници от осми до дванадесети клас от ПГИ „ Проф. доктор Димитър Табаков “, разпределени в две възрастови категории: Категория А – за възпитаници от десети, единайсети и дванайсети клас и Категория Б - включваща учениците от осми и девети клас. Важно условие на надпреварата бе показаните инфографики да са основани на данни, оповестени на формалния уебсайт на Национален статистически институт (www.nsi.bg).

Ученическите разработки, готови в съдействие с ментори – петима икономисти и петима IT експерти, бяха оценени от жури с ръководител доцент доктор Михаил Кончев, заместник-председател на Националния статистически институт. В състава на журито бяха още: Антоанета Илкова, шеф на Дирекция „ Многосекторна статистика и услуги за потребителите “ в Национален статистически институт, Калина Казанджиева, шеф на Териториално статистическо бюро – Югоизток, Антон Георгиев, шеф на отдел „ Статистически проучвания - Сливен “ на ТСБ – Югоизток, Елена Кънчева, заместник-директор на ПГИ „ Проф. доктор Димитър Табаков “ и Васил Василев, началник направление ИКТ в ПГИ.

Пред присъстващите ръководителят на журито Михаил Кончев акцентира както впечатляващото равнище на творчество и креативност на участниците, по този начин и значимостта на сходно съревнование за развиване на аналитичното мислене на учениците, основано на формалните статистически данни и достоверността на информацията, акумулирана от Национален статистически институт. „ Достоверните източници на информация, умеенето за аналитично потребление на базите данни са една от работещите форми за противопоставяне на операциите “, посочи още той. Г-н Кончев оцени представянето на всички възпитаници като доста положително и съобщи, че всички в техните разработки прозират разсъдък, умения и мисъл.

Победители в двете категории на надпреварата „ Статистиката е занимателна. Официалните статистически данни през погледа на учениците “ станаха надлежно Седеф Байрактарова (в Категория А) и Александра Пашова (в Категория Б).

Наградите на спечелилите и класиралите се на челните места бяха връчени от ръководителя на журито доцент доктор Михаил Кончев и заместник-областният шеф Антоний Андонов, който предложи един път месечно учениците от ПГИ „ Проф. доктор Димитър Табаков “ да гостуват на Областна администрация Сливен, с цел да се срещнат на процедура с активността на държавната институция, както и с полезността на статистическите данни при създаването на тактики, планове и за вземането на виновни управнически решения.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР