В Обединеното кралство се разпространява рядка болест, предавана по полов

...
В Обединеното кралство се разпространява рядка болест, предавана по полов
Коментари Харесай

Рядка венерическа болест удари Европа

В Обединеното кралство се популяризира рядка болест, излъчена по сексуален път, наречена донованоза. В началото се демонстрира безболезнено, само че в случай че не се лекува, може да аргументи огромни и кървящи язви, които повреждат тъканите на гениталиите. Причинителят на това инфекциозно заболяване е бактерията Calymmatobacterium granulomatis. Донованозата се предава посредством сексуален акт и може да се прояви и при двата пола.

„ Първо се появяват мехури в региона на гениталиите и ануса, които последователно прерастват в по-големи формирания и могат да се трансфорат в язви и да кървят. Болестта визира повече мъжете “, споделя Шри Дат, гинеколог в Лондонската болница, за The Sun, отбелязвайки, че първите признаци могат да се появят в границите на месец.
Според специалисти, половата отбрана може да понижи риска от зараза.

Въпреки това тежките случаи могат да доведат до белези и увреждане на гениталните тъкани, обезцветяване и даже нелечимо отичане. Ако инфекцията не се лекува в ранен етап, се появяват гнойни отоци, а най-после болестта унищожава тъканта. В случай на зараза, човешкият организъм не построява имунитет против причинителя на болестта, което значи, че няма отбрана против възможна нова зараза.

При мъжете най-често се визира препуциумът, а при дамите срамните устни. Това рядко заболяване се лекува с антибиотици или сулфонамиди.

Въпреки, че донованозата е постоянно срещана тук-там, като Индия, Нова Гвинея и Южна Африка, има по-скорошни случаи в Обединеното кралство. Повечето от тях са докладвани от английски лаборатории в Лондон.

Както при всички други заболявания, излъчени по сексуален път, най-хубавата отбрана е потреблението на презерватив. В тропическите страни това е ендемично заболяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР