В Ню Йорк кризата започна много бързо. Болниците се напълниха

...
В Ню Йорк кризата започна много бързо. Болниците се напълниха
Коментари Харесай

Български лекар в Ню Йорк: Тежко е да избираш кой да получи шанс да живее

 " В Ню Йорк рецесията стартира доста бързо. Болниците се изпълниха за малко време и доста отделения бяха превърнати в реанимации. Струпвахме респиратори и всякаква инсталация. Всеки ден постъпваха все нови и нови пациенти. Изучавахме вируса в придвижване. Опитвахме се да отделим пациентите с КОВИД-19 в незабавното поделение. Но не успяхме. Лекувахме всички на едно място, а болните бяха разграничени единствено с паравани. Това наложи да интубираме бързо всеки пациент, който не можеше да диша, тъй като се опасявахме, че в случай че го оставим на кислородна маска, може да болести останалите. "

Това ни споделя доктор Александър Латев, който живее в Съединени американски щати от 14-годишен. Има компетентност " Спешна и интензивна медицина ", по време на огромния пик на епидемията дава наряди в реанимациите на две лечебни заведения в Ню Йорк.

Разказва, че работата с сериозно заболели не го плаши, тъй като към този момент нееднократно е спасявал простреляни, отровени, жертви на тежки произшествия. Но лекуването на КОВИД-19 се трансформирало в огромно предизвикателство за него и сътрудниците му поради огромния брой пациенти, които " идваха безусловно един след различен и в доста тежко положение ". Както и поради неналичието на запас - от защитни маски до медици.

" По табиет при сериозен пациент натискаш паник бутона, с цел да се съберат сътрудници и да оказват помощ. Но в тези дни те не идваха, тъй като в същия миг спасяваха другиго. Оставаш самичък. Имаше дни, в които пациентите бяха безусловно разхвърляни произволно из залата, закачени за респираторите, а ние тичахме сред тях със защитните облекла и се опитвахме да ги спасим. "

Д-р Латев споделя, че от време на време един доктор се грижи за над 40 пациенти на контролно дишане. А това е съвсем непостижимо, тъй като на всеки четири часа се наблюдават индикаторите, а параметрите на апаратите за дишане постоянно се трансформират на всеки час.

" Лечението е строго самостоятелно за всеки един от тези 40 интубирани индивида. Нямаш време даже вода да пиеш, тъй като промяната на облеклото лишава доста време. И по този начин до момента в който обиколиш всички пациенти, идва ред на този, от който си почнал. На помощ идваха и сътрудници, които не са реаниматори. Учеха се на момента. Въпреки това не смогвахме да поемем всички заболели. И доста скоро се появиха хладилните камиони за умрелите. ", споделя той пред " Дойче Веле ".

В реанимацията, в която доктор Латев работи със инфектирани, му се е налагало да " сглобява " респиратори, когато апаратите не достигали. " Режеш и лепиш, с цел да сглобиш уред. Но колкото и грозно да звучи, като погледнеш един пациент, бързо можеш да прецениш какви са възможностите му да оцелее и въз основата на това се постанова да вземеш решение кого да интубираш. Друг тип е триажът по протокола, който дефинира на кого да дадеш лекарство. Тежко е да избираш по протокол кой да получи късмет да живее. Но се постанова, тъй като някои от медикаментите са доста скъпи и не доближават. Как обаче се избира сред двама 30-годишни без хронични болести? "

Да видиш излекуван пациент с ковид е като празник, казва д-р Латев и прибавя: " Тази наслада е обяснима, тъй като ги лекуваме седмици и се привързваме към тях. Когато изписваме или екстубираме пациент, в болничното заведение пускат песента " Ню Йорк, Ню Йорк ". Така всички разбират, че някъде в реанимациите на 15-етажната постройка има излекуван от ковид човек. Контрастът с хладилния камион за починалите е доста огромен. "

Според доктор Латев, рецесията в Ню Йорк постепенно затихва, тъй като доста от хората към този момент са преболедували, а общественото разграничаване и носенето на маски демонстрират резултати.

" Но не трябва и за момент да забравяме, че към момента не знаем нищо за вируса. Лекарствата, които даваме, не оказват помощ доста. Освен едно, което понижава времето за лекуване, само че не въздейства на смъртността. От здравна позиция това значи, че вирусът остава нелечим. "

Що се отнася до разпространяването на ковид в България, доктор Латев счита, че страните, в които не е имало доста болни при първата вълна, сигурно ще бъдат ударени от втора.

" Тази вълна в действителност ще е първата за тях и по тази причина ограниченията би трябвало да се съблюдават. Никак не съм сигурен, че здравната система в България би могла да се оправи с това, което връхлетя нас, тъй като само няколко лечебни заведения в страната имат нужното за борбата против КОВИД-19 ", споделя медикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР