В Ню Хемпшир републиканците се разделят относно бъдещето на партията, докато претеглят Тръмп и основните му опоненти

...
Губернаторът републиканец Крис Сунуну се оживи – и развълнува –
Коментари Харесай

Губернаторът републиканец Крис Сунуну се оживи – и развълнува – когато го попитаха дали Доналд Тръмп е в неудържим поход към номинацията на републиканците.

„О, Боже, не!“ каза Сунуну, който се очерта като един от най-големите критици на Републиканската партия на бившия президент. "Дори не е близо."

Тук, в Ню Хемпшир, където се провеждат първите първични избори в страната, един от най-големите въпроси, които висят над първичната надпревара за президент на републиканците, е дали надпреварата е на прага да се превърне повече в коронация за Тръмп, отколкото в тежка битка кампания.

В домакинството на Боб и Кристъл Тилтън е по малко и от двете.

„Да настигнеш Тръмп е голямо изкачване“, каза Боб Тилтън, републиканец от Ню Хемпшир, който харесва шепа претенденти от Републиканската партия, но въпреки това обича бившия президент и би се радвал да го види да се върне в Белия дом.

Неговата лоялност към Тръмп го поставя в противоречие със съпругата му, републиканка от Гранит Стейт, жадна за промяна.

„Не съм привърженик на Тръмп. Мисля, че той си изкара времето“, каза тя, отпивайки от бутилка вода под септемврийското слънце на републикански пикник. „Имаше достатъчно спорове около него. Време е да продължиш напред."

Тя едва беше свършила да говори, когато съпругът й се включи, казвайки: „Те го атакуваха постоянно. Как може някой да свърши добра работа? Искам да кажа, той го направи, но беше постоянно атакуван.

Тяхното несъгласие оживява монументално разделение сред някои републиканци относно посоката на партията, тъй като лятната кампания отстъпва място на битка за оцеляване сред кандидатите на Републиканската партия тази есен. Тръмп продължава да прави кръгове около претъпкано поле, като всички се борят да пробият. В ново проучване на CNN тази седмица той изпревари най-близкия си съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, с повече от 30 процентни пункта.

Но разговорите с републиканците тук тази седмица предложиха по-премерена представа за надпреварата, отколкото показват националните проучвания. Докато поддръжниците на Тръмп бяха гласни в възхищението си от бившия президент, много гласоподаватели казаха, че тепърва започват да определят претендентите и са отворени към алтернативи, водещи до първичните избори в Ню Хемпшир, които следват събранията в Айова в началото на следващата година в началото на Конкурс за номиниране за 2024 г.

„Имаме нужда от малко млада кръв, за да променим нещата. Мисля, че Vivek или DeSantis са правилният начин“, каза Линда Ръсел, републиканка от Ню Хемпшир, рецитирайки имената на предприемача Vivek Ramaswamy или DeSantis. Тя също посочи бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли като кандидат, за когото иска да научи повече, след като гледа първия първичен дебат на Републиканската партия през август.

Ръсел каза, че ще подкрепи Тръмп, ако той спечели номинацията на републиканците, но каза, че той не е нейният първи избор.

„Мисля, че всичко беше страхотно, когато той беше тук, но има толкова много багаж с него“, каза Ръсел. „Мисля, че хората ще гласуват за Байдън само защото не харесват Тръмп.“

Тя е сред републиканците, които се опасяват, че Тръмп е твърде разногласен, за да си върне Белия дом, припомняйки, че той не успя да спечели Хилари Клинтън в Ню Хемпшир с по-малко от 3000 гласа през 2016 г. Четири години по-късно Тръмп отново загуби тук, този път от Джо Байдън с близо 60 000 гласа.

„Ето как Байдън влезе последния път“, каза Ръсел. „Определено трябва да измъкнем Байдън, каквото и да е необходимо.“

На градска среща във вторник вечерта в Клермонт Хейли се сблъска с въпроса за избираемостта пред препълнена стая от поддръжници и нерешителни гласоподаватели.

„Трябва да направим това първостепенно правилно“, каза Хейли, умолявайки републиканците да надминат Тръмп. Що се отнася до президента Джо Байдън, тя каза с усмивка: „Той знае, че ще го стъпча“.

Шон Уолш, републиканец от Ню Хемпшир, каза, че не е знаел за Хейли преди републиканския дебат миналия месец в Милуоки. Той каза, че е бил впечатлен от нейната сила на сцената и след като я видя отблизо във вторник вечерта, беше по-убеден от всякога, че тя ще бъде силен кандидат на общите избори.

„Мисля, че тя е новото лице, от което се нуждаем“, каза Уолш. „Тя има опит, интелигентност и харесва повечето от политиките на Тръмп.“

Сунуну, който каза, че възнамерява да издаде одобрение в надпреварата по-късно тази есен, трябва да се появи с Хейли на събитие за кампанията в сряда. Той направи подобни изяви с други кандидати на Републиканската партия, надявайки се да привлече вниманието към претендентите, които се борят срещу Тръмп.

„Хората искат Америка да бъде оправена“, каза пред CNN Сунуну, който изключи кандидатурата за президент през 2024 г. по-рано тази година. „Колкото и да бяхме съгласни с много от политиките на бившия президент като пресушаване на блатото, фискална отговорност и осигуряване на границата, нищо от това не се случи.“

Той добави: „Нека вкараме там консерватор, който всъщност не просто говори за политиката, но изпълнява мисията. Мисля, че това е вълнуваща възможност, за която повечето републиканци ще се хванат.

Бившият сенатор от Масачузетс Скот Браун, който е бил посланик в Нова Зеландия в администрацията на Тръмп, организира пикници за среща и поздрав за републиканските кандидати. Преди да представи Пенс на тълпата в понеделник вечерта, Браун изрази различен тон от Сунуну относно състезателния характер на състезанието.

„Знаете ли, така мисля“, каза Браун, когато го попитаха дали кампанията все още е истинско състезание. „Мисля, че хората искат да видят какво ще се случи с президента Тръмп. Той има много голяма преднина, но също така се занимава с някои неща, които никога не сме виждали в нашата история.

Браун и Сунуну казаха, че потенциален заместващ знак в Ню Хемпшир е големият контингент от независими гласоподаватели в щата, които могат да участват в първичните избори на Републиканската партия. При очакваната липса на оспорвани първични избори на Демократическата партия през следващата година, независимите гласоподаватели може да претеглят на страната на републиканците.

На пикника на Пенс Лари Роча се представи на бившия вицепрезидент като един от тези независими избиратели. Той напусна Републиканската партия, каза той, след атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Той каза, че би обмислил да подкрепи Пенс или бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи.

„Просто чакам някой да се активизира, за да мога да се чувствам комфортно да гласувам за някого, а не срещу някого“, каза Роша. „Много независими, които познавам, наблюдават много внимателно.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР