В някои гори или национални паркове се срещат изолирани самотни

...
В някои гори или национални паркове се срещат изолирани самотни
Коментари Харесай

Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде

В някои гори или национални паркове се срещат изолирани самотни каменни стълби. Част от тях са били издигнати преди хиляда години, други преди няколко века, а трети през 20-ти век.Всички ги сплотява ореолът на мистерията, защото с редки изключения, не е известно какво е имало на това място. Каква е повода да бъде издигната къща или кула в гората, надалеч от цивилизацията и за какво от възможните постройки са останали единствено стълбищата.В интернет има доста истории, свързани с мистериозните стълби ситуирани в средата на горите. По принцип, това са по този начин наречените „ Градски митове “ a ние ще ви разкажем за някой от по-известните.Етруските каменни стъпала

 q1 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
Едни от най-древните необикновени горски стълби са така наречен Етруската пирамида на Бомарцо. Това е конструкция с непозната цел, с няколко стъпала, издълбани в камъка от разнообразни страни.Предполага се, че датата на построяването им е сред 700-400 година прочие Хр. С каква цел е издигнат този далечен обект, за в този момент е невероятно да се каже. Учените допускат, че най-вероятно това е жертвен олтар.Четете още: В Сахара са открити антични каменни структури на незнайна цивилизация
За да намерите този “олтар ”, би трябвало да вървите дълго време през гората на Бомарцо, тъй че евентуално това е било скрито място. Ето за какво, този обект е открит напълно неотдавна, през 1991 година, а неговото проучване стартира от 2008 година насам.Любопитно е, че въпреки този комплекс от стълби да се приписва на етруската цивилизация, той прилича на сграда от културата на … маите.Въпреки че формалното му име е “Пирамида ”, този обект не е с пирамидална форма. Неизвестните майстори доста безпрепятствено оформяли краищата на голям мегалит и издълбали стъпалата в края на страните му.

 q2 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
Стълбище в джунглата на КамбоджаИзгубена в джунглата на камбоджанската провинция Сием Реап, 600-метровата обрасла каменна стълба, се издига до планината Пном Кулен. Името й е Pleu Cere, само че то се употребява най-вече единствено от археолозите.Датата на основаване на това стълбище е почти 9-13 век от новата епоха, само че това е единствено приблизителна дата, защото не е известно каква просвета е построила това стълбище и защо. Възможно е да е доста по-старо, от колкото се счита от днешните откриватели.

 q3 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
На планината Пном Кулен се намират и руините на античния град Махендрапарвата (Mahendraparvata), който е изцяло обхванат от джунглата и може би стълбите са били път към този град.Но, на същото място на планината има кариери, в която камъните са добивани, с цел да се построи камбоджанския замък Ангкор Ват. Така че, стълбището може би е било издигнато през 12-ти век, с цел да улесни служащите към достъпа им до кариерите.Стълбата на мадам ШериВ дълбините на гората на английския окръг Ню Хемпшир, наоколо до град Честърфийлд, има каменно стълбище. По външния му тип, може да си помислите, че то е доста антично, само че в действителност е издигнато през 20-те години на предишния век.

 q4 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
Това било концепция на парижката певица мадам Антоанета Шери, която мечтала за своя английски “замък ”, която да употребява за лятна къща. Въпреки скромните си размери, къщата е доста впечатляваща, а огромна каменна стълба, направена по средновековни обичаи, е изключително ефектна.Стълбището е с римски арки и водило към втория етаж на “замъка ”.Говори се, че в тази къща, мадам Шери правила богати и шумни празненства, само че след няколко години приходите й намалели доста и тя не можела да си разреши да задържи „ замъка “.През 1962 година, тук избухнал огромен пожар и лятната къща била изцяло опожарена. От нея останала единствено каменна стълба и основата.Сега стълбището на мадам Шери е много известно туристическо място и хората обичат да го посещават. Според тях, тук има нещо загадъчно,защото повода за пожара в “замъка ” в никакъв случай не е била открита.

 q5 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
Градските митове:Стълби без времеТвърди се, че тази история е разказана от един следотърсач на име Торкик, който е търсил изчезнали хора във филипинската джунгла. Един ден, до момента в който търсел следващия липсващ човек в дивите гори, Торкик попаднал на две стълбища,които срещал за първи път.Едното стълбище било направено от материал, който имитирал камък а на него били издълбани комплицирани претекстове и разнообразни шарки.Другото необичайно стълбище било – от същински камък. По принцип, Торкик нямало да ги изкачи, само че в този миг на стълбите изтичало неговото куче,като почнало гневно да лае а Торкик го последвал.Торкик успокоил кучето и се върнал долу. Там видял група горски рейнджъри, които го гледнали с огромна изненада. Тогава един от рейнджърите,който се оказал другар на спасителя споделил, че от дълго време се водил за липсващ. Оказало се, че Торкик е липсвал 5 години!Изчезващите стълбищаТази история е разказана от човек, който през 40-те години на предишния век е работил като експерт по инфекциозни заболявания при животните. Веднъж, той бил помолен да взе участие в план за разбор на заболявания в горските региони, който трябвало да отнеме няколко седмици, само че се проточил 6 години.През по-голямата част от времето, експертът живеел в горския лагер, дружно с други участници в плана. От време на време, те съобщавали, че са виждали странни дървени стълби в гората, като че ли от изгорели къщи.Веднъж, няколко откриватели създали краткотраен лагер на 30 метра от такова стълбище и, когато се събудили на сутринта, те разкрили, че стълбището е изчезнало. На мястото, където било вечерта, намерели огромно леке ​​от въглища, като че ли от нещо изгорено.Следващите два дни, още веднъж забелязали тези стълби, само че в този момент, те се намирали на 50 метра от лагера. Изследователите се пробвали да вземат проби и да изрежат част от стълбата, само че не съумели, тя била твърда като камък.И след 6 дни, това стълбище изчезнало още веднъж.

 q6 - Тайнствени стълбища, изгубени в дивите гори, водещи наникъде
Фантомни стълби в ШвецияВеднъж, двама шведски възпитаници – Айзък и Аксел, отишли в гората и се натъкнали на поляна, в средата на която стояло самотно стълбище в нищото. Те се озадачили какво прави то тук, а след това решили да се изкачат на върха му.В момента, когато били на най-последното ходило, двамата чули ужасяващ зов, който не спирал. В суматоха, двете момчета се втурнали назад по стълбите и избягали. Когато спрели да си починат малко по-късно, Аксел усетил, че някой е поставил ръка на рамото му.Младият мъж се обърнал и не видял никого. Айзък бил от другата страна и не можел да го направи. Според Аксел докосването било доста студено.Стълбата – убиецТази история е оповестена на уеб страницата на Редит (Reddit), от името на млад шеф на парк, който още не бил приключил образованието си за рейнджър. Един ден, този човек и един по-стар рейнджър се натъкнали в гъстата гора на самотна дървена стълба. Решили, че е необичайно, а след това старшият рейнджър решил да се изкачи по стълбите.Когато стигнал до върха, той инцидентно докоснал един клон на дърво и в този миг нещо със светкавична скорост … отрязало ръката му. Отрязаната част от ръката му паднала надолу по стълбите и в никакъв случай не била открита. Старшият рейнджър едвам не умрял от кръвозагуба и потрес, до момента в който по-младият мъж търсел помощ.По-късно, в същия парк, различен рейнджър видял самотна стълба и жена туристка, която решила да се изкачи. Нал-горе нищо не й се случило, само че когато слизала надолу, тя ненадейно паднала мъртва.Когато била откарана в болничното заведение, патологът разкрил, че има скъсване на аортата (аневризма).
Интересните неща
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР