В някои части на света населението е с по-консервативни представи

...
В някои части на света населението е с по-консервативни представи
Коментари Харесай

В Русия не приемат добре новия сериал Властелинът на пръстените

В някои елементи на света популацията е с по-консервативни показа и много различно манталитетно.

Александър Роднянски, съветският кино продуцент с най-вече интернационалните оценки и въздействие, упрекна съветските фенове, недоволни от първия филмов откъс на идния сериал „ Властелинът на пръстените: Пръстените на властта “ — в расизъм. Мнението му по тематиката бе оповестено в профила му в Инстаграм, съобщи Сега.

Преди няколко дни платформата Amazon Prime най-сетне показа първия тийзър за един от най-очакваните сериали за тази година – „ Властелинът на пръстените: Пръстените на властта “, основан на вселената на Джон Р. Толкин — напомня Роднянски и признава, че е останал отчаян от качеството на тийзъра. Като почитател на трилогията на Питър Джаксън, той се надявал да види нещо по-професионално и артистично близо до филмите на новозеландеца.

Но текстът му в действителност е за друго — за реакциите на рускоезичната аудитория, по-точно на наличието на черни артисти в него. Работата е там, че във кино лентата елфът Арондин (Исмаел Круз) и дъщерята на Краля на джуджетата, принцеса Диса (Сафия Номвете) са чернокожи(!).

„ И се почна... Активните консуматори в рускоезичната част на интернет потеглиха на „ кръстоносен поход " под мотото „ В Средната земя не може да има чернокожи, елфите могат да бъдат единствено бели, както несъмнено и джуджета. Сред причините има един подправен откъс на Толкин и даже " научно обоснованото " мнение, че " джуджетата прекарват целия си живот подземен и няма от кое място в кожата им да се появи меланин “.

„ По логиката на възмутените, в света, разказан във кино лентата, е естествено да има дракони, магьосници, назгули и хилядолетни елфи… Но наличието на чернокожи е обидно безчинство на основателите на сериала, противоречащо на желанията на Толкин “, написа продуцентът.

„ Никога няма да мога да схвана тази позиция — продължава Роднянски — тъй като имам вяра, че: първо, в един фиктивен свят може да има всичко. Второ, светът на екрана би трябвало да отразява днешната действителност. А тя е мултинационална. И трето, правилото да не вярваш на хора, които споделят " Не съм расист, само че... ", в никакъв случай не ме е подвеждало. Тази фраза е първият симптом на расизъм ".

Продуцентът напомня и различен любопитен факт. Оригиналната трилогия на Питър Джаксън в този момент е възприемана като канон, само че при появяването ѝ количеството хейт въобще не беше по-малко, в сравнение с е през днешния ден към сериала. „ Ако в този момент публиката се възмущава от цвета на кожата на героите, тогава проблем беше полът им. Хората бяха сюрпризирани, че във филмите има толкоз доста дами, а елфическата принцеса Арвен владее меча по-добре от множеството мъже “.

„ С каква скорост се трансформира светът — заключава Роднянски. — Колко бързо привикваме с новата действителност. Но въпреки всичко - какъв брой прочувствено реагираме на измененията “.

Сред филмите, продуцирани от Роднянски, са „ Разжимая кулаки “ (спечелил в секцията „ Особен взор “ в Кан), „ Върлината “ (наградата на FIPRESCI в КАН), номинираните за оскари „ Левиатан “ и „ Нелюбов “ на Звягинцев и доста други.

Премиерата на " Властелинът на пръстените: пръстените на властта ", сериалът, за който Amazon Prime Video към този момент похарчи рекордно високи суми, е планувана за 2 септември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР