В новия бюджет общините ще получат допълнителни средства за завършване

...
В новия бюджет общините ще получат допълнителни средства за завършване
Коментари Харесай

Андрей Цеков: В новия бюджет общините ще получат допълнителни средства за завършване на проекти, свързани с общинската инфраструктура

В новия бюджет общините ще получат спомагателни средства за довеждане докрай на планове, свързани с общинската инфраструктура. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството от парламентарната естрада в отговор на въпрос на народния представител Манол Генов относно предвидени ли са финансови средства за финансиране на общински планове за създаване и възобновяване на общинска инфраструктура, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

" Безспорно финансирането на планове за развиване на общинска инфраструктура би трябвало да бъде приоритет на всяко ръководство. Септември 2022 година беше утвърдено отчасти финансиране на планове на общините на обща стойност на 417 млн. лв., които покриват 50% от нужните разноски за осъществяването на тези планове. На базата на това разпореждане бяха подписани съглашения за целеви прехвърляния със съответните общини, в които са записани съгласно мен нецелесъобразно ангажимент общините да обезпечат допълващото финансиране в размер на 50% ", сподели министърът.

Държавата е превела авансово средствата на общините, само че те не са усвоени.

" Средствата се преведени предплатено в цялостен размер на общините, само че статусът все още, може би заради несигурността от бъдещо финансиране, от 417 млн. лв. са усвоени 117 млн. лв. ", изясни той.

Той изясни и какви ограничения ще бъдат подхванати, с цел да бъдат усвоени изцяло средствата и съответно проектите да бъдат приключени. 

" Ние предвиждаме в плана за бюджета от 2023 година всички общини, които са достигнали или ще доближат лимита на предоставените средства, да им бъдат отпуснати спомагателни, с цел да бъдат довършени тези планове ", увери Цеков.

" Това, което ще предложим, е средствата да не се отпускат предплатено, а въз основата на фактическо осъществяване. Това ще даде еластичност на паричните потоци.Всички планове ще бъдат дофинансирани. Оттук нататък ще зависи темпът на самите общини ", изясни министърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР