В нови – финансови, дерби, навлезе престрелката около държавния газов

...
В нови – финансови, дерби, навлезе престрелката около държавния газов
Коментари Харесай

Енергийният министър обяви 200 млн. лв. дупка в Булгаргаз. Бившият шеф: Пълни глупости

В нови – финансови, дерби, навлезе престрелката към държавния газов снабдител " Булгаргаз ", чието управление бе сменно преди седмица, а преди ден някогашният енергиен министър от кабинета на Сергей Станишев – Румен Овчаров, разкри, че новият ръб следва същите практики като остарелия и е продал за ден 60 хиляди МВтч на държавната газова борса. Още в събота от газовото сдружение обясниха, че количествата са 37 хиляди МВтч и били продадени, с цел да не изпада доставчикът в дисбаланс и тъй като нямало задоволителна пари в касите.

В неделя енергийният министър Александър Николов привиква ранна конференция, на която стигна още по-далеч и разгласи, че новото управление на " Булгаргаз " е разкрило дупка в сдружението за 200 млн. лева Това бе наречено " цялостни нелепости " от някогашния началник на сдружението Николай Павлов, който в понеделник е на разпит в Софийската градска прокуратура, откакто предходната седмица вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че против Павлов най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинявания.

Бившият шеф на " Булгаргаз " съобщи пред Mediapool, че енергийният министър спекулира с данните за финансовото положение на сдружението и въпросната дупка, за която приказва в действителност са идни заплащания по падежи по дълготрайните контракти с контрагенти на газовото сдружение.

Николов разгласи пред публицисти, че сдружението има идни заплащания за над 650 млн. лева, а наличността била 600 хиляди лева " Дупката във " фантастичното " съгласно някогашното управление сдружение надвишава 200 млн. лева ", сподели Николов и насочи рецензии към метода, по който са били ръководени финансовите потоци. Той съобщи още, че " преференциалното несъбиране на вземания (от остарялото ръководство) се е ускорило в последните няколко седмици " и по този начин сметките, които сдружението има да си събира са нарастнали.

Павлов на собствен ред изясни, че все още на неговото премахване са били осъществени заплащания на 60 % от доставките от Русия за февруари и 100 % от тези по азерския контракт. " Предстоят падежи за 450 млн. лева, дължими от промишлеността. Отделно топлофикациите би трябвало да би трябвало да получат обезщетения поради прелюдия мораториум върху цената на природния газ, което ще докара до тяхното разплащане ", разяснява някогашният газов началник. По думите му единствено " Топлофикация София " има отговорности от 150 млн. лева поради ценовата разлика на суровината, записана в цената, на която продава на потребителите и на която купува газа. Според него е безобразно да се трансферира виновността за дълга на столичното парно върху остарялото управление на " Булгаргаз ", тъй като той е алармирал неведнъж за казуса Николов, още до момента в който беше зам.-министър на енергетиката в служебното държавно управление на Стефан Янев, преди да бъде отхвърлен по неразбираеми и до момента аргументи.

" Ключовото е, че сдружението няма нито един лев отговорности ", уточни Павлов и напомни, че сдружението има открита кредитна линия ат от банка, която не е употребена от остарялото управление и е разполагаем на новото.

Сямият Николов също уточни, че при събиране на идните вземания в сдружението ще се обезпечи ликвидност от 300 млн. лева и няма да има опасност за идните заплащания по договорите за съветския и азерския газ
(
Това приказва, че по-скоро се употребява моментът сред заплащането от страна на " Булгаргаз " към неговите снабдители и събирането на парите от промишлеността и топлофикациите, с цел да се оправдаят дейностите на новите към петъчната продажба на газ на борсовия пазар.

" Докато сме отвън България (министърът бе в Баку за осмата министерска среща за Южния газов кулоар – б.а.), пристрастеностите и много забавните спекулации не стопират ", разяснява изнесената преди ден от Овчаров информация за продадените размери газ на борсата.

Министърът изясни, че продажбата на количествата е била, с цел да не изпадне " Булгаргаз " в дисбаланс по отношение на газовия оператор " Булгартрансгаз " и да се наложи най-после да продаде на него непотребния си газ, на на цени с 8% по-ниски от постоянните.

" Тези покупко-продажби на се изненадващи, само че очевидно за някои хора са. В рамките на по-малко от 12 часа се изрекоха както хора то градивната съпротива, по този начин и някогашен министър от кабинета на Станишев, някогашен министър председател. Това като колективен диалект демонстрира, че против енергийната политика на държавното управление се води война. Интересно е, че информацията е еднообразно неверна и наподобява на преписването в гимназията ", съобщи Александър Николов.

" Новият мениджмънт на " Булгаргаз " влиза в надзор в петък. Ако някой счита, че за шест часа може да се осъществя нещо фрапантно, да ми каже. В късия надзор се открива наличност 600 хиляди лева, а подписаните единодушия за освобождение на чиновници са за 170 хиляди лева Как едни контракти са трансферирани в дълготрайни, ще оставя от " Булгаргаз " да кажат ", сподели енергийният министър и изясни, че новото управление към този момент избира да не дава изказвания и работи и в неделя..

Той уточни, че продажбите в петък не са за 60 хиляди а за 37 400 МВтч, които били остатък от 14 % на дневна база поради по-мекото време. Така били осъществени 18 покупко-продажби с 10 контрагента и всички, които са желали, са можели да си купят. Освен това покупко-продажбите били осъществени на държавната газова борса, а не на частната, която бе желаната от някогашното управление. Приходите от тези покупко-продажби ще са малко над 5 млн. лева, пресметна министърът.

Според него този финансов запас можело да се употребява за понижаване на цената за бъдещи интервали. Не навлезе обаче в детайлности по какъв начин може да стане това

" Ако " Булгаргаз " не беше направил покупко-продажбите на борсата, те щяха да се случат с " Булгартрансгаз " на балансираща цена - с 8 % под цената ", съобщи Николов.

Според него оповестената дупка от 200 млн. лева няма да попречи да се извършат идните заплащания, което ненапълно удостоверява думите на Павлов, че става въпрос просто за ръководство на приходите, които предстоят.

Николов обаче счита, че " изобретателността на хората, които самоуверено приказваха в последите дни, ще продължи ". Той се зачуди дали има съгласуваност сред говоренето едновременно на Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов и Делян Добрев.

Той заявява " доверие в метода на селектиране на новото управление и обстоятелството, че се изсипа върху него всичко това е причина то да не е тук ".

" Ще имате опция да се уверите в потенциала им ", сподели още той и дефинира като спекулации изказванията, че назначението на новия началник Людмил Йоцов, който до неотдавна е бил чиновник в свързваната с " Газпром " " МЕТ енерджи трейдинг България ", може да помогне за дълготрайния контракт с руснаците или да е Троянски кон.

" За целия екип мога да кажа в елементи какъв брой опит имат в сферата и какво са правили, само че наблюдавайте деликатно резултатите отсега нататък ", разгласи той.

Реално обаче единствено новият ръководител на съвет на шефовете Анжела Славова е другият човек с дълготраен опит в газовия бранш като правист на " Булгаргаз " допреди отстраняването ѝ от Павлов предишния месец. Останалите тримо идват от сфери, които нямат допир с природния газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР